Zouden 40Hz-trillingen heilzaam zijn voor Alzheimerpatiënten?

Trillingen Alzheimermuisjes

Links een deel van de hersens, de somatosensibele schors, met tau-knopen (oplichtend) bij de toeluisterende muisjes en rechts dat deel van de getrilde muisjes (afb: Tsai-lab/MIT)

Muisjes met een vorm van Alzheimer (aanwezigheid tau-knopen in hun hersentjes, o.m.) zouden baat hebben gehad bij enkele weken lang een uur per dag getrild te hebben met een frequentie van 40 Hz. Hun bewegingen en hun hersencellen waren actiever, terwijl de schade aan het DNA van de hersencellen verminderde. Weer een manier om iets aan Alzheimer te doen (zonder de ziekte te genezen)? De onderzoekers noemen de methode een veelbelovende therapeutische strategie bij hersenziektes die ook de beweging beïnvloeden (dat zou dus ook Parkinson kunnen en misschien wel multipele sclerose?).

Dit soort niet-invasieve stimulatiemethodes (visueel en auditief) zijn al vaker uitgeprobeerd, maar nu werd het lichaam van de proefpersonen (de muisjes) in het geheel in trilling gebracht door de kooitjes waarin ze zaten te laten trillen. Voor de proeven werden zogeheten TauP301S-muisjes gebruikt die tauknopen vertoonden in hun hersentjes en CK-p25-muisjes met minder verbindingen tussen hersencellen zoals bij, onder meer, Alzheimerpatiënten voorkomt.
De proefmuisjes werden deels geschud en kregen deels alleen de 40 Hz-frequentie te horen bij wijze van controlegroep. Het gemeten effect, ook het aantal tau-knopen zou zijn verminderd, is duidelijke tactiel, stellen de onderzoeksters rond Li-Huei Tsai van het MIT in Cambridge (VS).

Onduidelijk

Hoe het effect werkt is nog verre van duidelijk. Wellicht dat de trillingen hersencellen aanzet het loodje te leggen of hun verbindingen met andere cellen te verliezen, waardoor de effecten van DNA-schade zouden kunnen verminderen, speculeren de onderzoeksters. Tsai: “De trillingen bij 40 Hz zijn gunstig voor de motorische vaardigheden, wat niet in andere proefopzetten is bewezen. Het zou interessant zijn om te bezien of die stimulatie ook gunstig zou zijn voor mensen waarbij het bewegingsapparaat niet goed functioneert.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.