In vijf minuten je eigen zonnepaneel opgezet

Doehetzelfzonnepaneel

Het paneel (afb: Supersola)

Het Nederlandse bedrijfje Supersola  heeft een ‘draagbaar’ zonnepaneel ontwikkeld dat in vijf minuten gebruiksklaar is. Het paneel zou 50Hz-wisselstroom met  het juiste voltage (230) leveren. Overmatige productie zou kunnen worden teruggeleverd via de stroommeter. Je sluit het paneel aan je eigen stroomvoorziening via het stopcontact of via de stroommeter.

Het zonnepaneel of meer dan een, ze zijn in groepen van drie te koppelen en aan te sluiten op een (geaard) stopcontact, kan in de tuin gelegd worden of op een plat dak. Waterballast moet voorkomen dat het zonnepaneel of de -panelen wegwaaien. Per jaar zou een paneel zo’n 240 kWu kunnen leveren. In zonniger oorden zou dat zelfs tot 400 kWu kunnen oplopen.
Het gemak dient de mens. Het paneel ‘herkent’ het stroomnet wanneer dat wordt aangesloten. Meer dan drie panelen, tot wel vijftien of zelfs meer, moeten direct op de stroommeter worden aangesloten. Een groot voordeel van deze opklappanelen is dat je ze bij verhuizing gewoon mee kunt nemen.

De basisversie kost zo’n 600 euro en meet 1,86×1,16×0,43 m. Voorlopig zijn de panelen alleen in Nederland te koop, maar Supersola heeft plannen de verkoop naar België en Duitsland uit te breiden.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.