Olifant dreigt uit te sterven

Olifantenbul

Een olifantenbul speurt onraad

Terwijl sommige geleerden steeds enthousiaster worden bij de gedachte aan de herintroductie van de mammoet, ziet het er naar uit dat zijn Afrikaanse ‘neef’ in het wild een steeds zeldzamere verschijning wordt. Grote ‘schuldige’ is de meedogenloze jacht op de slagtanden  van het grootste landdier op aarde. Op een natuurbeschermingsbijeenkomst in Botswana, de olifantentop, werd gesteld dat de olifant de komende jaren in het wild dreigt uit te sterven.

De top werd gehouden in een toeristenoord in Kasana. Onder de 20 vertegenwoordigde landen bevond zich ook China, volgens velen de grote boosdoener. Het aantal olifanten in het wild zou sedert 2006 zijn gedaald van 550 000 tot 470 000 in 2013. In Oost-Afrika daalde de populatie in die periode zelf met eenderde tot 100 000 exemplaren. “De bedoeling van deze bijeenkomst is afspraken op het hoogste niveau te maken om olifanten effectief te beschermen”, zei Elias Magosii van het milieuministerie in Botswana. “Met het huidige dodencijfer is de Afrikaanse olifant in ernstig gevaar.”
De voornaamste doodsoorzaak is het stropen. Daarbij gaat het de stropers, die volop gebruik maken van regionale oorlogen en conflicten, louter om het ivoor. Azië is daarvoor de belangrijkste markt. Volgens de natuurorganisatie TRAFFIC lopen de ivoorlijnen van Kenia en Tanzania, via Vietnam en de Filipijnen naar de eigenlijke markten: China en Thailand. Daar wordt het ivoor be- en verwerkt in juwelen en kunstvoorwerpen. Thailand zou een groot probleem zijn, maar China is verreweg de belangrijkste markt voor het illegale ivoor. Een vertegenwoordiger van China zou hebben geklaagd oneerlijk te zijn behandeld. China zou een bondgenoot zijn en geen vijand. Bij de vorige olifantentop in 2013 waren 30 landen vertegenwoordigd.
Er gaat veel geld om in de handel van illegale natuurproducten, naar schatting zo’n € 18 miljard per jaar. Volgens Julian Blanc van het VN-programma voor bedreigde dieren CITES, is er een direct verband tussen het stropen en doden van olifanten en armoede. “Het aanpakken van de armoede zou een belangrijke bijdrage leveren  aan het behoud van de olifant.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.