Is veroudering een ziekte?

verouderingNir Barzilai, directeur van het verouderingsinstituut van het Albert Einstein-college in New York, vindt dat veroudering een ziekte is. Op 24 juni praat hij met de Amerikaanse Voedsel- en medicijnenautoriteit (FDA) over dit thema. Als ouderdom een ziekte is, dan valt die te bestrijden met geneesmiddelen. Zelf heeft Barzilai al iets bij de hand: metformine, een medicijn dat gebruikt wordt tegen suikerziekte type 2 (ouderdomssuiker) om de abnormale reactie van de suikerpatiënt tegen het, natuurlijke, insuline te verminderen. Hij gaat bij de FDA zijn TAME-project presenteren: Veroudering behandelen met metformine.
Russisch onderzoek bij muizen zou hebben aangetoond dat het middel de veroudering vertraagd en het leven verlengd. Ook bij het wormpje Caenorhabditis elegans zou dat zijn aangetoond. De C. elegans is een, wat heet, diermodel dat veel zou zeggen over hoe mensen zouden reageren. Barzilai baseert zich ook op een Britse studie onder 180 000 proefpersonen, waarvan de helft suikerzieken. Niet alleen de suikerzieken die behandeld worden met metformine hebben een langere levensverwachting dan suikerzieken met een andere therapie, maar ook  leven ze langer dan niet-diabetici. Hoe dat werkt is niet bekend. Onderzoekers gaan er van uit dat metformine bepaalde moleculen van verouderende cellen aanpakt. Het middel zou ook kankerbestrijdende eigenschappen hebben.
Stuart Jay Olshansky van de universiteit van Illinois en kompaan van Barzilai denkt dat veroudering de ziekte is die we moeten aanpakken: “Als je het risico op het krijgen van een hartziekte verkleint, dan leef je lang genoeg om kanker te krijgen en als je het risico op kanker verkleint leef je lang genoeg om de ziekte van Alzheimer te krijgen. We denken dat de tijd is gekomen om alle ziektes bij de wortel aan te vatten door ons te richten op het verouderingsproces.” Barzilai denkt als ouderdom eenmaal erkend wordt als indicatie (van een ziekte), er ook meer en beter middelen dan metformine zullen komen tegen veroudering. En hij zoekt geld: TAME opgezet als onderzoek onder 3000 proefpersonen kost 50 miljoen dollar (€ 45 miljoen).

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.