Intel ontwikkelt Nervana-processoren speciaal voor ki

Of we er blij mee moeten zijn weet ik niet, ik bedoel met kunstmatige intelligentie (ki). Er zitten aan die techniek heel wat nare kantjes, maar er zouden ook mooie dingen mee te doen zijn. Een belangrijk probleem bij ki-toepassingen is dat die zoveel energie vreten (een van die nare kantjes). Intel heeft daarom speciaal voor ki twee nieuwe processoren ontwikkeld die, verhoudingsdgewijs, minder energie zou vreten. Een Nervana dus (geen Nirwana).
Tijdens het jongste Hot Chips 31-congres introduceerde Intel zijn twee nieuwelingen. Nervana heeft niets te maken met boeddhisme maar zou een serie neuraal-netwerkprocessoren zijn. Volgens Naveen Rao van Intel zal ki overal zijn en dan kunnen we er maar beter goed op voorbereid zijn. Vind ik ook, alleen wil die discussie maar niet losbarsten.
De eerste van het tweetal is NNP-T genoemd met de codenaam Spring Crest. Die processor zou veel verschillen van de Xeon-processoren die al met bepaalde ki-instructies om kunnen gaan. Het ontwerp berust op een nieuwe architectuur waarmee de neurale netwerken sneller moeten werken en waardoor (dus) het energieverbruik omlaag zou moeten gaan.

De tweede processor NNP-I  of Spring Hill is bedoeld voor wat kennelijk interferentie wordt genoemd, het proces om massa’s gegevens door te spitten om daar patronen in te ontdekken. De chip zou op elk moederbord kunnen worden aangesloten, maar is vooral bedoeld voor het zwaardere werk: servers en datacentra. Facebook zou er al gebruik van maken. Die processor is aan te sluiten op een M2-poort van een moederbord en is bedoeld om de hoofdprocessor te ontlasten bij het pittige ki-rekenwerk.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.