Doemdagklok: het is, nog steeds, 90 s voor middernacht

Het tikken van de doemdagklok

De slingeringen van de doemdagklok (afb: WikiMedia Commons)

Net als vorig jaar staat de doemdagklok op 90 seconden voor middernacht. Dat is geen teken van stabiliteit, zegt ‘atoomgeleerde’ Rachel Bronson. De wereld wordt bedreigd door oorlogen, dreiging met kernwapens, onvermogen om de klimaatcrisis op te lossen, grote biologische problemen, genetische manipulatie en kunstmatige intelligentie. De klok is ooit (in 1947) opgezet om de dreiging van een kernoorlog een maat te geven, maar inmiddels heeft de mens zich in heel wat meer nesten gewerkt.
Bronson vindt dat overheden en gemeenschappen over de hele wereld eindelijk eens in actie moeten komen, maar blijft nog steeds hoop houden. Ze ziet dat jongeren voorop gaan in de strijd.
De Doemdagklokverklaring is echter niet mals. “Slechte ontwikkelingen leiden de wereld naar een katastrofe. De oorlog in Oekraïne en de verspreiding van kernwapens verhogen het risico op een nucleaire escalatie, naast het doorlopende risico dat er een kernoorlog begint door een fout of misrekening. Amerika, Rusland en China besteden gigantische bedragen aan het moderniseren en uitbreiden van hun kernwapens.”
“In 2023 beleefde de aarde het heetste jaar. Overstromingen, natuurbranden en andere klimaatrampen treffen miljoen mensen over de wereld. Daarnaast zijn er verontrustende ontwikkelingen in de biowetenschappen en worden er steeds sneller andere ontwrichtende technologieën ontwikkeld waar overheden maar weinig greep op krijgen.” Toch blijven de ‘atoomgeleerden’ er op hopen dat de wereld veiliger wordt.

Van oudsher leggen de ‘atoomgeleerden’ veel nadruk op het kerngevaar. Dat heeft volgens hen vele dimensies. Vladimir Poetin, president van Rusland heeft er al mee gedreigd en Noord-Korea lijkt inmiddels ook over kernwapens te beschikken evenals over langeafstandraketten.

Biologische dreiging

De biologische dreiging zien de ‘atoomgeleerden’ vooral in een combinatie van de zich snel ontwikkelende levenswetenschappen en die van de kunstmatige intelligentie, vooral de algemene kunstmatige intelligentie. Die combinatie zou, zo vrezen ze, wel eens kunnen leiden tot een ernstige misbruik van al of niet synthetische biologie en biologische processen. Met ki hebben misbruikers geen specifieke kennis op dit terrein nodig: ChatGPT en/of doorontwikkelingen kun ze wegwijs maken, Beide ontwikkelingen houden volgens het bulletin ook op zich grote risico’s in.

We zullen de klok terug moeten draaien. Dat is geen land gegeven. Dat is de taak van de wereldbevolking, van landen en leiders die samenwerken. De drie groten – de VS, China en Rusland – zullen met elkaar om tafel moeten gaan zitten, stellen de doemklokmedewerkers. Die landen zouden verantwoordelijkheid moeten nemen voor de existentiële gevaren die de mensheid bedreigen.
Daar zouden ze gezamenlijk toe in staat zijn, aldus de ‘atoomgeleerden’. Gegeven de huidige situatie in de wereld en de onderlinge verhouding tussen de drie is de kans daarop vooralsnog niet al te groot, zeker niet als een doorgedraaide Trump president in Amerika wordt.

Bron: Scientias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.