Een poging gedaan om de stamboom van de mens te tekenen

Denisova-schedel

Denisova-schedel zoals Carmel et. al die hebben ‘berekend’ (afb: Carmel et.al.)

Met DNA-gegevens van 3600 mensen hebben onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Oxford een poging gedaan een stamboom van de mens(heid) te tekenen, waarin ook de mensachtigen zijn opgenomen zoals de neanderthalers. Uit die exercitie zou zijn gebleken dat mensen in Amerika eerder verschenen dan tot nu toe gedacht wordt.
Alle mensen zijn op de een of andere manier verwant aan elkaar. De onderzoekers hebben nu een stamboom van de mens gemaakt. De geschiedenis van de mens(heid) is af te lezen uit de genen. Deze poging een stamboom van de mens te tekenen zou de meest ‘drieste’ tot nu toe zijn.
Het gebruikte genmateriaal, dat soms heel oud is, komt van over de hele wereld. Met zo’n stamboom zouden we aan de weet kunnen komen hoe de moderne mens (Homo sapiens) en zijn voorgangers en tijdgenoten (neanderthalers) zich over de wereld hebben verspreid.
De geschiedenis van de soort mens zou in het noordoosten van Afrika zijn begonnen, lang voordat er van de moderne mens sprake was. Volgens onderzoeker Anthony Wilder Wohns van het MIT zou dat ergens zijn waar nu Soedan ligt. Dat zou zo’n miljoen jaar geleden of misschien nog iets langer geleden zijn. “Dat is veel langer terug dan de huidige schattingen van de ‘geboorte’ van de Homo sapiens.” Die moderne mens moet zo’n 250 000 tot 300 000 jaar geleden ontstaan zijn. We hebben ook genen van onze voorlopers mee gekregen. Dat kan niet anders.

Dat zou dan onder meer van de Homo erectus zijn geweest, die tussen 1,9 miljoen jaar en 110 000 jaar op aarde rondzwierf. Die ‘rechtopgaande mens; wordt als eerste menselijke diersoort beschouwd of althans de eerste diersoort die op de ‘wetende mens’ lijkt.
Die mensachtige voorvaderen hebben zoals gesteld hun sporen in het genoom van de moderne mens achtergelaten. Zo zijn daar sporen van te vinden van het DNA van denisovamensen en van neanderthalers, maar niet in Afrika. Wohns: “In Papoea-Nieuw-Guinea en Oceanië vind je vrij veel denisovavoorouders, maar ook in Europa hadden mensen voorouders die er als die oude mensachtigen uitzagen.”

Mutaties

De onderzoekers hopen te kunnen ontdekken hoe genetische mutaties ontstonden in de evolutie naar de moderne mens door de ‘reis in de tijd’ terug te maken. Ook proberen ze te achterhalen hoe de moderne mens zich over de aardbol verspreidde. De echt grote trek uit Afrika vond waarschijnlijk zo’n 72 000 jaar geleden plaats.

Het lijkt er op dat Amerika en Oceanië duidelijk eerder is ‘bemenst’ waren dan tot nu toe aangenomen is; in Amerika mogelijk ‘al’ 56 000 jaar geleden. In Oceanië zouden al 140 000 jaar geleden mensachtigen hebben gewoond. Een echt bewijs is dat niet, waarschuwen de onderzoekers. Persoonlijk, maar ik ben een leek op elk front, lijkt me voor een deugdelijke stamboom 3600 genomen wat erg weinig. Ouder DNA-materiaal is vaak danig beschadigd, dus de onderzoekers moeten nogal veel werken met onzekerheden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.