EU hoeft van Europees hof geen ambitieuzer klimaatplan te maken

Rendieren in de sneeuw

Rendieren in Samenland

Het Europese gerechtshof vindt dat de EU geen ambitieuzere klimaatdoelen hoeft na te streven. Daarom was gevraagd door een organisatie van Samen in Scandinavië en acht families uit diverse delen van de wereld. De eisers zouden niet individueel betrokken zijn.

De Ruttes van deze wereld kunnen opgelucht adem halen. Het Europese gerechtshof heeft beslist dat de EU geen ambitieuzer doelen hoeft na te streven om de broeikasgasuitstoot terug te dringen. De eisers kwamen uit diverse delen van de wereld: Kenya, Fiji, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië en een jeugdorganisatie van Samen die in het noorden van Scandinavië wonen. Ze hoopten de EU aan te kunnen zetten tot grotere klimaatinspanningen. Ze spanden de zaak in 2018 aan.
Al in 2019 erkende het Europese gerecht dat de eisers hadden geleden onder de klimaatverandering, maar wees de eis af op procedurele gronden. De eisers gingen in beroep bij het Europese gerechtshof. Dat bevestigde het vonnis nu. De eisers zouden niet individueel betrokken zijn (wat dat ook moge betekenen) en zouden (dus) niet worden gehoord.
Nadat de eis was neergelegd bij het Europese gerecht kwam de Europese Commissie met het Groene Akkoord met een iets ambitieuzere opzet dan eerdere EU-klimaatplannen. In 2030 moet de broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990 met 55% zijn teruggebracht (eerder was dat 40%), in 2050 zou de uitstoot netto nul moeten zijn.
Het bereiken van die doelstellingen wordt een stuk simpeler als het gebruik van fossiele nu eindelijk eens wordt aangepakt door, onder meer, verhoging van accijns en het terugdringen van het autogebruik, maar dat zijn maatregelen die de Ruttes van deze wereld liever niet nemen…

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.