Antibiotica verdubbelen methaanuitstoot van veemest

MestkeverHet is bekend dat vee een niet onaanzienlijke bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen. Met andere woorden: koeien schijten en ruften (voornamelijk methaan/aardgas). Door gebruik van antibiotica zou die methaanproductie worden verdubbeld. Dat gebeurt niet alleen door het vee zelf, maar ook doordat de antibiotica de darmflora van mestkevers verandert. Overigens moet ik hier meteen bij vertellen dat mij niet duidelijk is of dat alleen geldt voor de methaan die uit mest ontstaat of ook het methaan dat de koe uitruft tijdens de stofwisseling. Methaan is een belangrijk broeikasgas.
Het schijnt dat vee standaard wordt behandeld met breedspectrum-antibiotica. Niet omdat het ziek is. De vraag is natuurlijk of dat gezond is voor mens en dier, al was het maar doordat die gewoonte antibioticaresistentie in de hand werkt.
De onderzoekers gaven hun proefkoeien een tetracyclinekuur (tetracycline wordt ook door mensen gebruikt). Door het gebruik van het antibioticum verdubbelt de uitstoot van methaan uit mest in vergelijking met een controlegroep, schrijft het Britse blad New Scientist. De onderzoekers van de universiteit van Helsinki en van Colorado (VS) waren verbaasd over de grote toename. “We denken dat de tetracylinebehandeling de groei bevordert van gasvormende archaea in de ingewanden van de koe doordat de bacteriepopulatie afneemt”, zegt onderzoeker Tobin Hammer. Tetracycline zorgt ook voor verandering van het microbioom van de mestkevers. Het antibioticum doodt de diertjes niet en blokkeert ook niet de voortplanting, maar verandert wel hun gedrag, hun reukvermogen en de manier waarop ze met elkaar omgaan. “De antibiotica verstoren indirect het gedrag, niet alleen bij het behandelde dier zelf, maar ook in de organismen rond dat dier”, zegt onderzoekster Anne Lizé, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. Die veranderingen zijn overigens niet gemeten.
Het lijkt verstandig van die vreemde gewoonte af te stappen. Waarom dieren behandelen met antibiotica die niet ziek zijn?

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.