Om iets te onthouden helpt opschrijven beter dan intikken (?)

Rozemarijn

Handgeschreven tekst vergt meer dan het inkloppen van toetsen en zou daardoor beter te onthouden zijn (afb: WikiMedia Commons)

Ik (=as) lees makkelijker van papier dan van het scherm, maar ik weet dat altijd aan mijn hoge hoge leeftijd. De eerste pakweg veertig jaar van mijn leven was vooral papier de informatiedrager, maar nu ga ik twijfelen. Ik las een verhaal dat om iets te onthouden is het beter om het op te schrijven dan om het in te tikken op computer of mobiel. Maar een bewijs leveren de onderzoeksters niet.
Wie schrijft er tegenwoordig nog met een pen? Ja, misschien hier en daar nog een boodschappenlijstje of aantekeningen in een tijdschrift (maar die zijn vaak ook al digitaal). De onderzoekers registreerden bij 36 proefpersonen, alle studenten, hun hersenactiviteit als die iets noteerden op papier of op hun digitale hulpmiddel. Het bleek dat bij het opschrijven van het geheugensteuntje de hersenactiviteit veel groter was dan bij het intikken op een toetsenbord.
De verbindingspatronen tussen de diverse hersendelen en hun frequenties zijn, zo was uit eerder onderzoek gebleken, wezenlijk voor het geheugenvorming. De onderzoekers denken dat de schrijfbewegingen in hoge mate bijdragen aan die verbindingspatronen en daarmee aan het onthouden van die informatie. Op een computer of mobiel druk je in feite alleen maar op toetsen en die zijn niet anders bij de e dan bij de b. Ze zouden het daarom ook wijs vinden als kinderen op school vaker zouden schrijven om optimale omstandigheden te scheppen om iets te onthouden.

Heel vreemd is dat het er op lijkt dat de onderzoeksters niet hebben getoetst of dat ook klopt, want ik kan ergens vinden waar het geheugen van de proefpersonen werd getest. Gingen de onderzoeksters rond Audrey van der Meer van de universiteit van Trondheim (No) daar zonder meer van uit? Ze schrijven dat opschrijven bewezen goed is voor het leren spellen en voor het onthouden. Ik zou het toch even gecontroleerd hebben.

Bron: der Spiegel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.