Overgang naar zomertijd maakt sacherijnig

WInter- naar zomertijdOoit is de zomertijd ingesteld met oog op energiebesparing, maar dat heeft nooit veel opgeleverd. Toch is dat fenomeen niet verdwenen, terwijl veel mensen vooral de overgang van winter naar zomer, waarbij ze een uur ‘kwijt’ raken, heel vervelend vinden. Veel mensen raken ietwat gedesoriënteerd en uit hun humeur. Dat is geen fabeltje, hebben onderzoekers van de Friedrich-Alexander-universiteit vastgesteld op basis van een de gegevens van langlopende studies in Groot-Brittannië en Duitsland. De overstap naar de winter brengt geen ongenoegen met zich mee.

Het schijnt dat niet Joop den Uyl, zoals ik dacht, maar de Brit William Willett verantwoordelijk is voor die onzin. De zomertijd/wintertijd zou, vooral in de zomer, een betere benutting van het daglicht mogelijk maken. In Groot-Brittannië en, heel opmerkelijk, in Duitsland en bondgenoot Oostenrijk/Hongarije werd de omschakeling van winter- naar zomertijd op 30 april 1916 ingevoerd, midden in de Grote Oorlog (later bekend geworden als de eerste wereldoorlog).  Volgens Winston Churchill zou de zomertijd miljoenen mensen gelukkig maken, maar als het klopt wat de Duitse onderzoekers hebben gevonden is het tegendeel waar. Onderzoekers Daniel Kühnle en Christoph Wunder  halen hun wijsheid uit SOEP (D) en Understanding Society (GB), twee langlopende sociaaleconomische onderzoeksprojecten. Daarin wordt, onder veel meer, naar de tevredenheid gevraagd.
Uit bestudering van de antwoorden van de onderzoeksdeelnemers blijkt dat de tevredenheid daalt in de week na de overgang van winter op zomer, vooral bij ouders van kleine kinderen. Dat effect is een week later weer verdwenen. Die daling is volgens de onderzoekers niet alleen te verklaren door problemen met aanpassen aan het nieuwe dagritme. Kühnle: “Mensen voelen het als een belasting als er een hoeveelheid tijd verdwijnt. Dat geldt vooral voor moeders en vaders, die toch al weinig tijd hebben.” De onderzoekers zijn toch niet voor afschaffing, maar voor verbetering om de onvrede te verminderen. “Er zou bijvoorbeeld in de eerste week soepeler kunnen worden omgesprongen met de werktijden”, oppert Kühnle.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.