Ruim 90% van de Griekse mannen te dik

Te dikke landen

Vooral Engelstalige landen scoren hoog op de lijst van overvette landen, Japan en ZuidKorea laag. (afb: Philip Maffetone, imageIvan Rivera-Dominguez en Paul Laursen)

De mensheid groeit dicht. De Griekse mannen spannen de kroon: 91,4% is te dik (overvet). Die cijfers gelden ook voor Nieuw-Zeeland, IJsland en Amerika. Ook kinderen zijn steeds vaker te dik zo blijkt uit een onderzoek. Amerikaanse kinderen zijn zelfs in 50% van de gevallen te dik (overvet). De onderzoekers spreken van een overgewichtspandemie in het rijke deel van de wereld die alarmerend groeit, met Japan en Brunei als opmerkelijke uitzonderingen. Dezelfde drie onderzoekers meldden eerder dit jaar dat tot driekwart van de wereldbevolking te dik (overvet) is.
Is de omvang van je middel groter dan de helft van je lengte? dan ben je te dik (overvet). Volgens de onderzoekers zou het probleem zich vooral voordoen in de ontwikkelde, rijke landen, maar de minder rijke landen halen hun ‘achterstand’ snel in. Voor deze studie bekeken ze de cijfers van dertig rijke landen, waaronder Nederland en België De cijfers voor vrouwen variëren van 37,3% in Japan tot ruim 80% in IJsland en de VS. Ook meisjes zijn in de dertig landen minder vaak te dik dan jongens.

De term te dik (overvet) heeft betrekking op de overmaat aan lichaamsvet die een risico vormt voor de gezondheid en kan ook betrekking hebben op mensen met een normaal gewicht (maar te veel vet). Overvet betekent niet meteen obees of zwaarlijvig. Te dik, vooral als het vet rond de buik zit, houdt een vergroot risico in op chronische ziektes, grotere sterftekans en mindere kwaliteit van leven.
De buikzwaarlijvigheid heeft een directe relatie met insulineresistentie, waarbij het lichaam minder goed reageert op het suikerregelhormoon insuline.

Middelmaat

Te dik zijn geeft een grotere kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, beroerte, kanker, suikerziekte en nog zo wat vervelende aandoeningen. Het is niet gezegd dat overvetheid niet voorkomt bij professionele sporters of andere fysiek actieve mensen. De lichaamsmassaindex of de weegschaal zijn geen goede graadmeters voor overvetheid, stellen de onderzoekers. Je zou de middelomvang en de lengte moeten meten. De middelomvang moet minder dan de helft van de lengte zijn om niet als te dik (overvet) betiteld te worden.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.