We zitten al gauw aan opwarming met 1,5 graad

Aardopwarming 2020 - 2025

De komende jaren zal de aardopwarming hoogstwaarschijnlijk de 1,5°C-grens overschrijden (afb: WMO)


In het klimaatakkoord dat nog maar in 2015 in Parijs gesloten is wordt een maximale opwarming van 2°C boven het voorindustriële genoemd, maar die opwarming zou bij voorkeur onder de 1,5°C moeten worden gehouden. De haalbaarheid van die grenzen werd destijds al in twijfel getrokken, maar nu lijkt dat die ‘wensgrens’ van 1,5°C zeer waarschijnlijk al binnen een paar jaar een feit zal zijn zijn, zo berekenden onderzoekers.
De organisatie WMO denkt zelfs dat de waarschijnlijkheid dat die grens de komende vier jaar wordt overschreden ligt op 90%. Die weerkundige organisatie baseert zich daarbij analyses van de Britse weerdienst Met Office.
De laatste ‘mijlpaal’ is in 2016 overschreden toen de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de aarde 1,2°C hoger lag dan in de periode van 1850 tot 1900. Het afgelopen decennium was het warmste ooit gemeten. De periode van 2021 tot 2025 zal over de hele wereld, behalve in het noorden van de Atlantische Oceaan en in delen van de zuidelijke oceanen, warmer zijn dan het gemiddelde van de periode van 1981 tot 2010, zo is de voorspelling. Er zullen meer tropische stormen op de Atlantische Oceaan voorkomen, is de verwachting.

“Dat zijn niet alleen maar statistieken”, zegt Petteri Taalas van de WMO. “Hogere temperaturen leiden tot meer ijssmelt, stijgende zeeën, meer hittegolven en andere extreme weersverschijnselen met gevolgen voor de voedselzekerheid, gezondheid, het milieu en duurzame ontwikkeling.” Hij roept alle landen op meer haast te maken met het terugdringen van de broeikasgasuitstoot.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.