Franse senatoren hebben nogal wat rare stoffen in hun haren

Vergaderzaal Franse senaat

De halve cirkel waar de Franse senatoren vergaderen (afb: WikiMedia Commons)

Kwik, bestrijdings-middelen, weekmakers en ook zeldzame aarden, je kunt allerlei stoffen aantreffen in de haren van Franse senatoren (m/v). Zo’n 26 socialistische (??) senatoren hadden plukjes haar ter onderzoek meegegeven aan onderzoekers van toxSeek, dat haarmonsters zegt te kunnen analyseren op 49 metalen en 1800 organische stoffen.
Bij zo’n 93% van de 26 zouden lanthaniden in de haarmonsters zijn aangetroffen, meer dan bij monsters van een labcontrolegroep. Die zeldzame aarden zitten in allerlei elektronische apparatuur, batterijen en lichtdiodes. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen komen doordat de senatoren vaker dat soort (vaak communicatie)apparatuur gebruiken dan ‘normale’ mensen.

Ze hebben allemaal kwik in hun haar en ten minste één bestrijdingsmiddel. Bij een senator werd zelfs een sedert 2008 verboden bestrijdingsmiddel aangetroffen. Tweederde van de senatoren had ftalaten in de haren, bedoeld als weekmaker voor thermohardende kunststoffen zoals PVC. Volgens toxSeek zouden de resultaten, afgezien van de lanthaniden, niet erg verschillen van die van de controlegroepen. Dat betekent dat we in de loop der jaren heel wat nare stoffen tot ons nemen, zonder dat we daardoor meteen het loodje leggen…

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.