‘We’ zijn 700 miljoen jaar ouder dan gedacht

Het ontstaan van leven.

Het ontstaan van leven volgens de Wikipedia op de schaal van een dag.

Niet veel mensen zullen er wakker van liggen, maar zuurstof (b)lijkt veel eerder in grote hoeveelheden op aarde te zijn voorgekomen dan tot nu toe aangenomen. Tot nu toe werd het Grote Zuurstofvoorkomen, belangrijk voor de ontwikkeling van het aardse leven, zo’n 2,3 miljard jaar terug gedacht; ruwweg op de helft van de leeftijd van de planeet. Deense, en andere, onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat die ‘gebeurtenis’ zeker 700 miljoen jaar eerder moet zijn voorgevallen.“We hebben de tijd bijgesteld waarop zuurstofproducerende bacteriën en fotosynthese zuurstof in de atmosfeer brachten. Dit was een cruciale gebeurtenis die het leven op aarde en de evolutie brachten die we nu kennen. Het was geen lokale aangelegenheid, maar iets dat de hele planeet beïnvloedde”, stelt postdoc Lasse Nørbye Døssing van de universiteit van Kopenhagen.
Zo’n 15 jaar geleden beweerde Minik Rosing van dezelfde universiteit al dat het primitieve bacteriële leven al zo’n 3,8 miljard jaar geleden was ontstaan. Deze micro-organismen zouden niet in staat zijn geweest de hoeveelheden zuurstof te produceren om de aardatmosfeer radicaal te veranderen tot die welke we nu kennen, met zo’n 20% zuurstof. Er zijn vele miljoenen jaren nodig geweest om dat stadium te bereiken.
De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen op basis van analyse van monsters van rotsen, verzameld in Zuid-Afrika op een diepte van 1000 meter. Op basis van die analyse kwamen de onderzoekers tot de slotsom dat zeker 700 miljoen jaar eerder dan tot nu toe aangenomen er grote hoeveelheden zuurstof in de atmosfeer moeten zijn terechtgekomen.
De conclusie is ook van belang voor de beschouwers van de evolutie. De soorten hebben er langer over kunnen doen om zich te ontwikkelen. Døssing: “Als geoloog laat ik het liever over aan de biologen en filosofen of de mens er was geweest zonder die 700 miljoen jaar extra.” Het geeft de evolutiebiologen weer wat om op te kauwen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.