Sojaolie zou slecht voor de hersens van muisjes zijn

Sojabonen en -olie

Sojaolie lijkt niet zo goed te zijn voor de hersentjes van muisjes (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoek van de universiteit van Californië in Riverside zou hebben aangetoond (pdf-bestand) dat sojaolie slecht is voor de hersentjes van muisjes, meer bepaald voor de hypothalamus, het deel van de hersens dat, onder meer, het autonome zenuwstelsel aanstuurt en van belang is voor de werking van organen. Onderzoekers raden aan olijf- of koolzaadolie te nemen in plaats van sojaolie. Wel bestanddeel van sojaolie verantwoordelijk is voor het effect is (nog) niet bekend ook niet of de mens er op dezelfde manier op reageert…Na palmolie is sojaolie een van de meest gebruikte bronnen van plantaardige vetten in de wereld. Gezond zou je zeggen, maar het lijkt wel of er overal addertjes onder het gras liggen als het over voeding gaat. Te veel zou kunnen leiden tot schade aan de gezondheid. Al eerder zou zijn aangetoond dat sojaolie niet goed is voor de signalering van insuline door de hypothalamus en dus effect zou hebben op de suikerstofwisseling/huishouding.
Om uit te zoeken hoe dat werkt kregen muisjes een vetrijk dieet (40 kcal% vet): een deel kreeg sojaolie, een ander deel sojaolie ontdaan van linolzuur (een omega-6-vetzuur) en een derde groep kreeg kokosolie. Bij beide groepen die sojaolie kregen, met of zonder linolzuur, bleek de expressie (activiteit) van zo’n 100 genen veranderd in de hypothalamuscellen. Daaronder genen die worden geassocieerd met het ‘gelukshormoon’ oxytocine, een belangrijke hersensignaalstof.

Het onderzoek zou bevestigen wat er tot nu toe bekend was over de effecten van sojaolie op de hersens, onafhankelijk van de aanwezigheid van de als gezond beschouwde omega-6-vetzuren. Welk bestanddeel van sojaolie daarvoor verantwoordelijk is, is nog steeds niet bekend. Die olie bestaat uit meer dan 26 000 stoffen. Dat moet dus nog uitgezocht worden. Ook is nog niet bekend of wat voor muisjes geldt ook voor mensen geldt.

Minder

Voorlopig lijkt het een wijze raad om niet al te scheutig om te gaan met sojaolie, aldus de onderzoekers. Beter zou het zijn om olijf- of koolzaadolie te gebruiken als bron van plantaardige vetten. Misschien moeten we ons voedsel nog eens terdege onder de loep nemen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs voorstelde.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.