“Klimaatneutraliteit VS en meer is haalbaar en betaalbaar”

Wind- en zonenergie

Schone technologie zal veel sneller moeten worden ingezet, willen we de Parijse doelstelling waarmaken (afb: Wiki Commons)

Het behalen van een netto nuluitstoot van broeikasgassen en zelfs van een negatieve uitstoot in 2050 in de VS zou volgens onderzoeksters van, onder meer, het Lawrence Barkeley-lab mogelijk zijn door de energiesector voornamelijk op hernieuwbare energie te baseren. Dat zou Amerikanen 1 dollar per persoon per dag kosten.
De onderzoeksters bouwden een gedetailleerd model van de Amerikaanse industrie en energiesector om te bekijken hoe en of Amerika in 2050 klimaatneutraal zou kunnen zijn. Volgens het VN-klimaatforum moet de wereld in dat jaar netto geen broeikasgassen meer uitstoten om de aardopwarming onder de 1,5°C te houden.
De onderzoekers schreven diverse scenario’s maar alle met een aantal overeenkomstige strategieën. Door het methodisch opvoeren van het rendement, de overgang naar elektrisch, overschakelen op, vooral, zon en wind en toepassing van afvangtechnieken kunnen de VS die gewenste netto-nuluitstoot inderdaad bereiken, stellen de onderzoeksters.
“De ontkoling van het Amerikaanse energiesysteem is wezenlijk”, zegt Margaret Torn van het Berkeley-lab. “Dat betekent dat we voor 2050 gigantisch veel gigawatts aan wind- en zonne-energie moeten bouwen, nieuwe stroomkabels aanleggen, een vloot aan elektrische voertuigen en miljoenen warmtepompen moeten bouwen om de oude apparatuur te vervangen naast energiezuiniger gebouwen. Daarbij moet ook het onderzoek en de innovatie doorgaan.”
Volgens de onderzoeksters zou dat kunnen zonder de bestaande infrastructuur vervroegd af te schrijven (en te vervangen). “Niemand zal van consumenten verlangen hun gloednieuwe auto te vervangen door een elektrische. Het punt is dat rendabele koolstofarme technologieën in de plaats komen voor de te vervangen producten”, zegt Torn, alsof elektrische auto’s goed zijn voor milieu en klimaat.

De kostenramingen van de onderzoeksters lopen uiteen van 0,2 tot 1,2% van bruto-binnenlands product afhankelijk van de (on)mogelijkheden. Het goedkoopste scenario is als 90% van de energie via zon en wind wordt opgewekt. 100% is mogelijk, maar daar zou meer grond voor nodig zijn (kennelijk gaan de onderzoekers uit van zonneparken). Torn: “We zijn blij verrast dat het goedkoper kan dan we vijf jaar geleden dachten Dat komt vooral doordat zonne- en windenergie en accu’s voor elektrische auto’s sneller goedkoper zijn geworden dan we toen dachten.”

Eerste tien jaar

Volgens de onderzoeksters is een van de belangrijkste conclusies dat onafhankelijk van de verschillen tussen de diverse scenario’s de eerste tien jaren dezelfde ontwikkeling zullen doormaken. Dat komt neer op meer capaciteit van hernieuwbare energie, vermindering van het fossiele aandeel en het handhaven van het vermogen dat op aardgas draait om dat te bewaren voor de (net)betrouwbaarheid. “Je hoeft dan niet te vechten over de bouw van nieuwe kerncentrales, bijvoorbeeld”, zegt medeonderzoeker Jim Williams. “In plaats daarvan kunnen we een beleid maken over de stappen die verder nodig zijn terwijl we de diverse opties verder ontwikkelen voor keuzes die we begin volgend decennium moeten maken.”

De VS zouden zelfs per saldo in 2050 kooldioxide uit de atmosfeer kunnen halen. Het gaat om een magere 500 ton kooldioxide per jaar (ter vergelijking: Nederland produceerde in 2018 bij 200 000 000 ton kooldioxide-equivalent) , maar daarvoor zou er meer elektriciteit moeten worden opgewekt, meer land gebruikt en meer overdracht moeten zijn tussen de diverse stroomnetwerken.
Als je de koolstofopname door landbouw en bossen meerekent dan zouden de VS op weg zijn naar een vermindering van CO2-concentratie in de atmosfeer naar 350 delen per miljoen (nu ruim 400) ergens in de toekomst, stellen de onderzoeksters. Die concentratie zou volgens veel deskundigen leiden tot de stabilisatie van het klimaat op een niveau zoals dat zou zijn geweest in het voorindustriële tijdperk, maar dat nu door inactiviteit nog steeds op weg is naar een chaotische toekomst (voeg ik daar dan aan toe; as)

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.