Bisfenol A schadelijk voor foetus van resusapen

Frederick vom Saal

Frederick vom Saal van de universiteit van Missouri: “De effecten van bisfenol A op de mens zijn waarschijnlijk altijd onderschat.” (foto: universiteit van Missouri)

Bisfenol A, vooral gebruikt voor de productie van kunststoffen (met name polycarbonaat), zou volgens recent onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Missouri, ook in kleine hoeveelheden een schadelijke invloed hebben op organen in ontwikkeling bij resusapen (dus waarschijnlijk ook de mens).

Bisfenol A (BPA) wordt in grote hoeveelheden geproduceerd (volgens de Wikipedia meer dan 2 miljoen ton per jaar). De verbinding kan zich in ons lichaam als een pseudohormoon gedragen en lijkt qua uitwerking enigszins op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het is toxicologisch niet onverdacht en de verbinding wordt in verband gebracht met stoornissen van de voortplanting, van het immuunsysteem en van de hersenen. Bisfenol A zou ook kanker kunnen veroorzaken. Deze vermoedens zijn gebaseerd op proeven met muizen en ratten. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Missouri zeggen nu dat dagelijkse blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden bisfenol A bij zwangere primatenwijfjes kan leiden tot afwijkingen bij de foetus.

“BPA is een stof die de hormonale huishouding verstoort”, zegt  onderzoeker Frederick vom Saal. “Eerdere studies bij knaagdieren hebben laten zien dat blootstelling van zwangere wijfjes aan zeer lage doses de ontwikkeling van de foetus aanzienlijk verstoort. Wij laten nu zien dat dat ook bij primaten het geval is.”
In bepaalde landen, zoals Canada, wordt bisfenol A beschouwd als toxisch, maar dat is lang niet overal zo. Europa is niet zo ver, al wil Frankrijk vanaf begin volgend jaar de stof verbieden voor alle verpakkingen van voedsel. Daarbij gaat het niet om BPA zelf, maar de producten die van BPA vervaardigd worden, zoals polycarbonaat. Uit die verbinding ‘lekt’ altijd wel wat van die stof. Dat gebruikten de onderzoekers ook voor de blootstelling van zwangere resusaapjes. De ontwikkeling van tal van organen van de vrucht werden verstoord, zoals hersens, baarmoeder, hart en longen.
“Deze heel lage concentraties die de resusapen eens per dag kregen, zijn veel lager dan die waaraan mensen dagelijks worden blootgesteld”, zegt Vom Saal. “Onze studie steunt de gedachte dat de traditionele toxicologische onderzoeken waarschijnlijk de feitelijke blootstelling bij mensen onderschatten en toont onomstotelijk aan dat de stof van moeder wordt doorgegeven naar de foetus. Daarbij laat ons onderzoek zien dat de zich ontwikkelende organen van de foetussen schade ondervinden van die lage BPA-concentraties en dat baart zorgen voor de menselijke foetussen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.