Japan gaat radioactief water rampreactoren in zee lozen

Fukusjimaramp

Werknemers van Tepco op het rampterrein


Het zat er natuurlijk al een tijd aan te komen dat Japan het radioactief afvalwater dat er is ontstaan naar de kernramp in Fukushima uiteindelijk in de zee zou lozen. Het ziet er naar uit dat die lozing de volgende week zal beginnen. Volgens de autoriteiten zou de radioactiviteit van het water zo laag zijn dat het geen gevaar voor mens en dier zal opleveren, maar Japanse vissers zijn niet overtuigd. Op 22 augustus 2023 heeft de Japanse eerste minister Fumio Kishida eigenaar Tepco de opdracht gegeven zo snel mogelijk radioactief water te lozen, als de omstandigheden dat toestaan.
De verantwoordelijke onderneming Tepco installeerde gister het laatste onderdeel van het loossysteem. Het afvalwater wordt onderzees een kilometer uit de kust in zee geloosd. Een datum voor het begin van de lozing is nog niet vrijgegeven, maar de verwachting is dat de vergunning volgende week zal worden verleend.
De lozing stuit op fel verzet van lokale vissers. In 2015 zouden TEPCo en de overheid hebben beloofd niet te lozen zonder toestemming van de lokale vissers, maar kennelijk was dat een loze belofte. Ook buurstaten als Zuid-Korea, China en eilandenstaten hebben geprotesteerd tegen de lozing van radioactief afvalwater.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.