Kakkerlak maakt supervoeding (schijnt het)

Een Diploptera punctata (?), een kakkerlak

Een Diploptera punctata (?), een kakkerlak

De Diploptera punctata is een kakkerlakje met wat rare eigenschappen. Het insect brengt zijn kleintjes levend ter wereld  en die worden door de moeder gevoed met een uitscheiding (‘melk’), die volgens Indiase onderzoekers (?) supervoeding is, rijk aan eiwitten. De kleine kakkerlakjes groeien dan ook met een verbazingwekkende snelheid in vergelijking met hun soortgenoten.

De onderzoekers wilden weten hoe de substantie van de kakkerlakmoeder zich verhoudt tot zoogdiermelk. Ze ontdekten dat de ‘melk’ (als die geproduceerd wordt is de ‘melk’ kristallijn) niet alleen uiterst voedzaam is, maar dat die meer voedingsstoffen en calorieën bevat dan welke moedermelk ook.
Volgens biochemicus Subramanian Ramaswamy bevatten de afgescheiden kristallen verhoudingsgewijs drie keer meer calorieën dan buffelmelk, tot nu toe beschouwd als de eiwit- en calorierijkste melk. Het nieuws werd het eerst gebracht via de krant Times of India.

De vraag is wat je daar mee moet. De ‘melk’ zou een prima voeding voor mensen kunnen zijn, denken de onderzoekers. Die zou in een lab zijn te bereiden. Dan moet ook blijken of dat supervoedsel niet gevaarlijk is voor de mes (een mens is geen kakkerlakje).
Of het allemaal zinnig is, is een tweede. Een collega van Ramaswamy, die een weddenschap verloren had, heeft een snufje van het spul geproefd. Hij vond er niet acht smaak aan zitten. Bovendien wie zou het eten als hij/zij weet dat het spul van een kakkerlak komt?

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.