De aarde staat permanent in brand

De wereld staat permanent in brand

De Brandkaart van 22 augustus 2018 (afb: NASA< EOSDIS)

Je hoort wel eens over de gigantische (al of niet aangestoken) bosbranden in Indonesië of Californië, maar dat zijn slechts wat voorbeelden van de vele branden die voortdurend wel ergens op de wereld woeden. Zoals bij veel op deze aardkloot heeft ook hier de mens bij veel van die branden de hand. Op bijbehorende kaart lijkt een groot deel van Afrika en Madagaskar in de brand te staan, maar daar niet alleen.
De duizenden rode puntjes op de kaart geven aan waar de boel in de brand staat. De kaart is gemaakt aan de hand van satellietbeelden  van de operatie Wordview (EOSDIS) op 22 augustus j.l. Die satellieten meten de vuren met behulp van warmtestraalmeting (infrarood).
De meeste van die vuren zijn aangestoken. In Afrika steken boeren de oogstrestanten aan zoals hier in Europa ook lang is gedaan (stoppelbranden) en misschien nog wel. Daarmee ‘bemest’ je de grond, maar de bijkomende rook- en gasontwikkeling is niet bepaald gezond en ook niet erg best voor het klimaat

Brazilië

In Brazilië gaan jaarlijks honderdduizenden hectaren bos in vlammen op ten behoeve van de mijn- en landbouw. De branden maken vaak meer schade dan ‘nodig’ is omdat die niet onder controle gehouden worden, Volgens Global Forest Watch is eenderde van de 4,5 miljoen hectare bos die in 2017 verdween in het Amazonegebied in vlammen opgegaan. Daarnaast woeden ook branden op slecht beheerde vuilstortplaatsen over de hele wereld.
In andere delen van de wereld gaat het vaak om bosbranden. Zo heerst er in Chili al enige jaren een grote droogte bij hoge temperaturen. De branden worden ‘aangewakkerd’ doordat op veel plaatsen in de wereld inheemse boomsoorten zijn vervangen door eucalyptus en door naaldbomen voor de productie van hout en papier. De bladeren en naalden daarvan  branden erg goed en die zorgen op de grond dat de brand voort blijft woekeren. Ook Australië staat prominent op de brandkaart, mede door verstedelijking, terwijl het daar nu toch echt winter is.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.