Australiërs willen zonneauto produceren

Zonneauto Immortus van EVX

De Immortus van EVX

Het Australische bedrijfje EVX wil een zonneauto op de markt brengen, de Immortus (wat volgens mij onsterfelijke betekent). De wagen, die belegd is met 7 m2 zonnecellen, zou geheel drijven op het licht van de zon. Het ding is vooralsnog voorbehouden aan de rijken, want moet € 330 000 gaan opbrengen.
De auto, die uiteraard ook van accu’s is voorzien, biedt plaats aan twee personen en er is een kofferbak. Leeg weegt de auto slechts 550 kg. Er wordt ook aan supercondensatoren gedacht voor het leveren van (snelle) energie voor het accelereren. Het sportieve type kan een topsnelheid van 140 tot 160 km/u bereiken en zou op een afstand van 550 km zo’n 85 km/u gemiddeld rijden. Zonder gebruik van de accu’s zou de wagen 80 km/u halen (als er zon is, uiteraard). De auto zal niet in een fabriek gebouwd worden, maar samengesteld worden door verschillende toeleveranciers. Dat geeft de mogelijkheid de auto geheel naar eigen smaak te laten inrichten. De auto zou je als een uitvloeisel kunnen zien van de ‘zonnewedstrijd‘ die elke twee jaar in Australië over een parcours van 3000 km wordt uitgevochten tussen, voornamelijk, universitaire teams.
Vanwege de prijs zal het niet storm lopen bij EVX. Het bedrijf verwacht er voorlopig niet meer dan een honderdtal te verkopen. Dat zou al een succes zijn. Ook wil het bedrijf onderdelen van de Immortus gaan uitbaten zoals de ‘energieproducerende’ schokbreker en de aandrijving. Dat zou het bedrijfje wellicht voldoende geld opleveren om een prettiger geprijsde zonneauto te gaan produceren. Als EVX het benodigde geld bij elkaar weet te krijgen, dan verwacht het komend jaar met een prototype te kunnen komen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.