Wegwerpluiers van SAP krijgen een nuttige (?) bestemming

Wegwerpluiers van SAP (?)

Met behulp van water en uv-licht valt het natriumpolyacrylaat van wegwerpluiers af te breken (afb: KIT)

Onderzoekers van het technologisch instituut in Karlsruhe (KIT) hebben een oplossing bedacht om wegwerpluiers van super-absorbens natriumpoly-acrylaat (SAP) een tweede ‘leven’ te geven door het in vochtige toestand te bestralen met ultraviolet-licht. Kennelijk is het niet mogelijk om uit afbraakproducten weer een superaborbens te maken, want de KIT-onderzoekers komen met verfkleurverdikkers en drukgevoelige lijmen als mogelijke  toepassingen voor de ontlede luiers.Die superaborberende luiers van natriumpolyacrylaat ontlenen hun eigenschappen aan de vernetting van dat polymeer. Het probleem is dat dat polymeer mede door de vernetting lastig is te hergebruiken of op te werken. Daardoor zouden er volgens de onderzoekers jaarlijks zo’n tweemiljoen ton van dit type wegwerpluiers op de afvalhoop of in de afvalverbranders terechtkomen.

In vochtige toestand blijkt het polymeer onder invloed van uv-licht in minuten af te breken, zonder dat daar andere stoffen voor nodig zijn. Daardoor zou er in water oplosbaar natriumpolyacrylaat ontstaan dat gebruikt kan worden als verdikker voor verfkleurstoffen of, na verestering met de alcoholen isobutanol of 2-ethylhexanol, omgezet worden in drukgevoelige lijm. Het schijnt dat het proces ook werkt bij gebruikte luiers.

Oplossing?

Nou heb ik (=as) geen idee hoeveel van die verdikkers of lijmen de wereld nodig heeft, maar ik twijfel toch of deze producten echt een duurzame oplossing vormen voor het afvalprobleem van de superluiers.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.