Maken ‘kalmerende’ netwerken in hersens mens die soort apart?

Jongetje met hersensDe mens heeft zich altijd ver verheven boven de rest van de soorten gezien. Feit is dat de diersoort mens meer dan andere soorten heeft gecreëerd, zowel in positieve als negatieve zin. Onderzoekers vergeleken netwerken in de hersens van mensen, muizen en apen. Ze stuitten op een netwerk van remmende hersencellen dat tien keer sterker vernet was dan bij muizen. Wat dat precies doet is nog onbekend, maar zou die ‘rem’ de diersoort mens bijzonder (dus ook destructief) hebben gemaakt, maar hoe zit het dan met makaken?
Je hersens bestaan uit om en nabij 86 miljard cellen waarvan we eigenlijk maar heel weinig weten. Om daar meer over aan de weet te komen kijken we vaak naar de hersens van proefdieren, vooral muisjes. Op moleculair niveau lijken die vrij aardig op elkaar. Hersencellen van muisjes en mensen hebben ionenkanalen om elektrische signalen door te geven, bijvoorbeeld, maar, vroegen de onderzoekers rond Sahil Loomba van het Max Planckinstituut voor hersenonderzoek zich af, geldt dat ook voor de netwerken?
Tot nu toe werd gedacht dat die overeenkomstig zouden zijn. Loomba en zijn collega’s onderzochten gezonde biopsies van menselijke hersens die waren verkregen door hersenoperaties. Met behulp van een elektronenmicroscoop brachten ze zo’n miljoen synapsen (contactpunten tussen hersencellen) in kaart. Dat deden ze ook bij muizenhersentjes en makaken (???; as).
In vergelijking met mensen en makaken zijn de connecties van de zogeheten remmende interneuronen vaker onderling verbonden. “Remmende interneuronen maken bij mensen eenkwart tot eenderde van het aantal hersencellen uit van de hersenschors”, zegt medeonderzoeker Moritz Helmstaedter. “Ze zijn zelf elektrisch erg actief, maar stimuleren daar andere hersencellen niet mee maar remmen juist hun activiteit. Hun inspannende en veel energie vergende activiteit gaat om het kalmeren van andere hersencellen.”
Dat gebeurt niet door afzonderlijke ‘remmers’. Het verschil tussen muizen en primaten is dat bij die laatste de remcellen tien keer vaker met elkaar verbonden zijn. Dat netwerk heeft volgens Helmstaedter de menselijke hersens gevormd.

Onbekend

Hoe dat precies werkt is nog grotendeels onbekend. Hemstaedter: “Er zijn aanwijzingen dat die netwerken er voor zorgen dat indrukken langer blijven hangen of tot gedachten leiden en daarmee het werkgeheugen verlengen. Gaat het bij deze netwerken om de basis van uitzonderlijk denken? Dat zijn speculaties. Als je een gedachte langer kunt vasthouden en die weer meeneemt in een redenering?”

Speculeren kan iedereen, maar hoe dat in elkaar steekt zal je moeten uitzoeken. Helmstaedter: “Het ontbreken van dergelijke netwerken bij kunstmatige intelligentie kan een aansporing zijn daar eens beter na te kijken voor nieuwe ki-systemen.” De onderzoekers speculeren dat deze ontdekking ook gevolgen kan hebben voor psychische ziektes. Wat ik (=as) me afvraag is hoe dat nu met die makaken zit. Als die ook zo’n uitgebreid remmend netwerk hebben, waarom hebben ze dan, om maar wat te noemen, nog geen geweren uitgevonden?

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.