Omega-3-vetzuren zorgen voor aandacht en impulsonderdrukking

VismaalDocosahexaeenzuur (DHA) is een van de omega-3-vetzuren. Pubers zouden daarmee hun aandachtsboog/concentratie kunnen vergroten. Een ander lid van die familie, alfalinoleenzuur (ALA), verlaagt de impulsiviteit (spontaniteit, zou je ook kunnen zeggen). Onderzoekers stellen dat die twee vetzuren noodzakelijk zijn voor de gezonde ontwikkeling van de hersens van adolescenten.
Pubers ondergaan grote veranderingen en dat brengt ze vaak in opperste verwarring. Dat komt voor een niet onbelangrijk deel door veranderingen in de prefrontale cortex die een belangrijke rol zou spelen in het vasthouden van aandacht. DHA komt het uitbundigst voor in dat deel van de hersens, maar dan moet de puber wel van vette vis houden.
“Ondanks dat bekend is dat DHA belangrijk is voor de hersenontwikkeling, is er maar weinig onderzoek gedaan welke rol dat vetzuur speelt in de aandachtsboog van gezonde adolescenten”, zegt Jordi Júlvez van IISPV in Catalonië. “De mogelijke rol van alfalinoleenzuur is ook niet goed onderzocht.” Dat vindt hij van belang aangezien in veel westerse landen weinig vis wordt gegeten, de primaire bron van omega-3-vetzuren.

De onderzoekers wilden de rol van die vetzuren bij het vasthouden van de aandacht eens beter uitzoeken. Als proefpersonen gebruikten ze 332 pubers/adolescenten van verschillende scholen in Barcelona. Die ondergingen allerlei tests om hun aandacht(sboog) vast te kunnen stellen, hun neiging tot afleiding en impulsiviteit. Ze moesten ook informatie geven over hun dieet en ze gaven bloed af om de DHA- en ALA-spiegels in het bloed te meten.
De resultaten zijn al verklapt. ALA had weinig met de concentratie te maken, maar had wel invloed op de impulsiviteit. Volgens de onderzoekers is de rol van ALA bij de concentratie nog steeds onduidelijk, maar het onderzoeksresultaat zou wel gebruikt kunnen worden voor, onder meer, het behandelen van drukke leerlingen (ADHD-tjes).

Weinig opgeschoten

Erg veel lijken de onderzoekers niet opgeschoten met hun onderzoek. Het lijkt dan ook handiger de proefpersonen verschillende doses ALA en/of DHA te geven, maar dat zal ongetwijfeld een veel lastiger onderzoek zijn, want wie wil zich maanden op zo’n dieet laten zetten? Voorlopig staat de bewering dat omega-3-vetzuren goed voor je zijn recht overeind, al ben ik er niet zo zeker van dat het dempen van impulsiviteit per se een goede functie is…

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.