VN proberen lokale klimaatinitiatieven te stimuleren

VN-prijzen klimaatverandering

Minder verspilling van voedsel en meer lokale producten in Gent (afb: Gent en garde)

We doen allemaal net of de strijd tegen klimaatverandering/aardopwarming afhankelijk is van het al of niet handelen van politici. Wij simpele burgers en ook bedrijven kunnen echt zelf wel wat doen voor een beter klimaat. De Verenigde Naties schijnen dergelijke initiatieven te belonen in de hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen.
Zo is Gent beloont met zijn actie Gent en garde waarmee de Vlaamse stad een eigen duurzame voedselsituatie wil creëren. Minder vlees, haal het voedsel uit de buurt en voorkom het verspillen van voedsel. Met dergelijke acties kunnen burgers zelf meehelpen aan het verminderen van de broeikasgasuitstoot van hun stad.
In Singapore viel een bedrijf in de (VN)prijzen dat vleesvervangers gaat produceren. Vlees is een gigantische klimaatvervuiler en ook nog eens oorzaak van ontbossing (dat ook niet helpt onze broeikasgasuitstoot te verminderen). Een Zweedse restaurantketen werd beloond omdat dat het vorig jaar het eerste ‘klimaatpositieve’ menu had gepresenteerd. Klanten komen ook aan de weet wat voor een effecten op het klimaat hun menu heeft.
Zelfs Apple profiteert van de VN-gulheid, al zal dat bedrijf dat douceurtje niet echt nodig hebben. Het bedrijf gebruikt voor zijn kantoren, winkels en datacentra alleen maar hernieuwbare energie in alle 34 landen in de wereld waar dat bedrijf vertegenwoordigingen heeft. Voor de hele toeleveringsketen is dat proces op weg naar vernieuwbare energie,
Daar moet natuurlijk wel bij verteld worden dat duurzame energie besteden aan onzin onzin blijft. De grote aardopwarmingsbestrijder Al Gore riep ooit dat zijn huis voor 100% draait op vernieuwbare energie, maar hij gebruikte in dat ene huis (hij heeft er meer) tientallen malen meer dan een gemiddeld Nederlands gezin.

Gore deed dat af als stemmingmakerij, maar iets in mij zegt dat de oud-vicepresident niet helemaal eerlijk is. Apple komt jaarlijks met nieuwe producten die in grote hoeveelheden verkocht worden. Dat kost grondstoffen, energie voor zaken die niets met de eerste en zelfs niet de tweede levensbehoeften hebben te maken.

Bomen

Het is ook prima als er bomen aangeplant worden om allerlei kwalijke activiteiten van ons mensen enig tegenwicht te bieden, maar het is dan wel de vraag hoe je dat verstandig aanpakt. Ergens honderdmiljoen bomen neerplempen heeft waarschijnlijk weinig zin. De VN waardeerde een Chinees plan om bomen aan te planten en mensen aan te zetten tot een klimaatvriendelijker gedrag. Verder zijn er nog verschillende groepen van bezorgde moeders in VS, Afrikaanse vrouwengroepen, de provincie Quebecq (Can) en andere plaatselijke initiatieven die in de prijzen vielen.

Dat is allemaal aardig en leuk, maar het lijkt toch iets te veel op dweilen met de kraan open. Als we nu eens met zijn allen vandaag besluiten om (haast) geen vlees meer te eten, de auto de deur uit te doen en dat we niet ieder jaar een nieuwe Samsung of iPhone nodig hebben, dat we wel wat minder vaak kleren kopen en ons dak beleggen met zonnepanelen en -boilers, dan hebben we aan het eind van 2020 al voldaan aan de klimaatdoelstellingen voor 2030 (halvering uitstoot broeikasgassen) en kunnen we een paar jaar later op 0% uitkomen. Kom op, we kunnen het (niet waar, Obama?).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.