
Het is, ook voor deskundigen, vaak onduidelijk hoe ki tot zijn uitkomsten komt (afb: univ. van Surrey)
Kunstmatige intelligentie maakt een gouden tijd door ondanks alle waarschuwingen van niet de geringsten tegen deze zeer ‘invasieve’ technologie. Nu blijken de onderzoeksters Maria Randazzo van de Charles Darwinuniversiteit (Aus) en Guzyal Hill van de universiteit van Melbourne tot de conclusie te zijn gekomen dat ki de menselijke waardigheid wereldwijd bedreigt.
Volgens het tweetal verandert die techniek het wettelijke en ethische landschap in het westen met een niet eerder geziene snelheid maar ondermijnt ook de democratie en vergroot vooroordelen. Randazzo stelt dat de overheden hebben verzuimd om menselijke rechten en vrijheden zoals privacy, gelijkheid en intellectueel eigendom voorrang te geven mede door de ondoorgrondelijke aard van vele ki-algoritmes (‘zwarte dozen’).
Die ondoorzichtigheid maken het volgens haar, zowel in het gebruik van gegevens als de manier waarop conclusies e.d. worden getrokken, moeilijk te bepalen welke rechten (en daarmee hun waardigheid? ;as) die systemen hebben geschonden om eventueel recht te zoeken (laat staan te krijgen).
Ki niet intelligent
“Dat is een wezenlijk punt dat alleen maar erger wordt zonder goede regelgeving. Ki is helemaal niet intelligent in menselijke zin. Het is de triomf van de techniek, niet het van het cognitieve gedrag. Het heeft geen idee wat het doet of waarom er geen denkproces is zodat de mens het kan begrijpen. Het is patroonherkenning los van belichaming, geheugen, gevoel of wijsheid.”
De EU, VS en China mikken alle met forse bedragen en inspanningen om het grootste deel van de (verwachte) buit binnen te halen, waarbij de drijfveren volgens haar verschillen van mensgerichtheid (EU), via marktdenken (VS) naar staatsgerichtheid (China). Het hoeft geen betoog dat Randazzo de voorkeur geeft aan de Europese benadering (maar de vraag is of die wel zo mensgericht is; as).
“Als we de ontwikkeling van ki niet wereldwijd verankeren aan wat ons menselijk maakt, ons vermogen om te kiezen, te voelen, zorgvuldig te redeneren, empathie en medeleven te tonen, lopen we het risico systemen te creëren die de mensheid devalueren en afvlakken tot datapunten, in plaats van de menselijke conditie te verbeteren. De mensheid mag niet worden behandeld als een middel tot een doel.”
Bron: phys.org