Twee graden extra zorgt voor extra broeikasgasuitstoot

Meting lachgasuitstoot bij dooiend permafrost

Bodemonderzoekers aan het werk in Fins Lapland (afb: Carolina Voigt)

De aardopwarming is een zichzelf versterkend effect. Hogere temperaturen blijkt dat, bijvoorbeeld, steeds meer ‘eeuwig bevroren bodem’ (permafrost) ontdooit, waardoor grote hoeveelheden in de bodem opgeslagen broeikasgassen vrijkomen, waardoor weer (enzovoort). Onderzoeksters hebben berekend dat 2°C extra er voor kan zorgen dat er zo’n 230 miljard ton kooldioxide uit de bodem in de atmosfeer terechtkomt.
De aardbodem bevat twee tot drie keer meer koolstof dan de atmosfeer en een hogere temperatuur betekent dat er meer koolstof uit de bodem in de atmosfeer terechtkomt in de vorm van de broeikasgassen kooldioxide of methaan. Onderzoeksters van, onder meer, de universiteit van Exeter (VK) hebben een rekensom gemaakt en kwamen uit op 230 miljard ton koolstof in de atmosfeer. Dat is vier keer zoveel als de uitstoot van China in de laatste honderd jaar en het dubbele van het land van Trump in die tijd in de atmosfeer heeft geloosd.

“Volgens ons onderzoek is dat minder dan volgens de extreemste scenario’s, maar wel degelijk aanzienlijk bij een opwarming van slechts 2°C en dat zonder de verliezen van koolstof uit het diepere permafrost”, zegt Sarah Chadburn.
Hoe de koolstof in de bodem reageert op de aardopwarming vormt de grootste onzekerheid in de klimaatvoorspellingen bij de koolstofkringloop. Om daar iets (verstandigs) over te kunnen zeggen gebruikten de onderzoeksters de waarnemingen van de aardsysteemmodellen. Die simuleren het klimaat en de koolstofkringloop. “We onderzochten hoe het koolstof in de bodem zich verhoudt tot de temperatuur op verschillende locaties om de klimaatgevoeligheid te bepalen”, legt medeonderzoekster Rebecca Varney uit.

120 miljard

Simulatiemodellen die tot nu zijn gebruikt deden voorspellingen met een onzekerheid van 120 miljard ton koolstof bij een opwarming met 2°C. Het huidige onderzoek zou die onzekerheid hebben teruggebracht tot 50 miljard ton.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.