Vrouwen kun niet voetballen (?!) Ehh…

Vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal (sorry, ik weet niet wie op de foto’s staan)

Onderzoek van de universiteit van Baskenland heeft aangetoond wat zonder al te veel onderzoek ook wel duidelijk was: de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke voetballers zijn groot. Onderzoeker Julen Castellan geeft toe dat de uitkomst van onderzoek onder 100 deelnemers aan de EK’s niet verwonderlijk is. Ze kunnen wel helpen bij het aanpassen van trainingsschema’s en/of spelregels. De spelers werden gevolgd met een videovolgsysteem van de soort die tegenwoordig standaard in (mannen)voetbal wordt gebruikt om wedstrijden te analyseren.

De verschillen hebben, zoals te verwachten, te maken met de verschillen in fysiek en in techniek. Vrouwen rennen minder en minder heftig dan mannen en zijn vaak moe in de tweede helft. Dit laatste zou bij mannen niet het geval zijn, maar dat lijkt me stug. Er was geen verschil in balcontacten en balbezit, maar dat simpele turven kan verneukeratief zijn, dachten de onderzoekers (ook andere Europese universiteiten waren bij het onderzoek betrokken). De moeite om iets voor elkaar te krijgen werd namelijk niet meegenomen. “Je zou kunnen denken dat vrouwen hun best niet doen”, zegt Castellan, “maar die doen hun uiterste best. Als je die uitkomsten relateert aan de werkelijke waarden, zouden de uitkomsten wat betreft de fysieke eisen aan vrouwen wel eens heel anders kunnen uitpakken.” Het is alleen wat lastig om dat soort onderzoek te doen. Dan zou van elke speelster het uithoudingsvermogen en de maximumsnelheid bekend moeten zijn en dat soort informatie schijnen ploegen niet graag vrij te geven. Concurrentiegevoelige informatie zou dat zijn.
Dat soort informatie zou er volgens de onderzoekers wel moeten zijn om een goede vergelijking tussen de geslachten mogelijk te maken. Dat lijkt me een beetje (veel) onzin, tenminste als je prestaties van voetbalsters en voetballers wilt vergelijken. Messi krijgt toch ook geen handicap bij de Gouden Bal-verkiezing omdat ie sneller en behendiger is dan veel andere voetballers. Ook bij mannen heb je dravers, schoffelaars, technici en weinig bewegende spelverdelers. Die hebben zo hun kwaliteiten voor een elftal, maar dravers, om maar wat te noemen, worden zelden voetballer van het jaar. Het van God gegeven talent bepaalt.

Hoe dan ook, Castellano vindt dat vrouwenvoetbal geen kopie van het prestatieve mannenvoetbal moet worden. Elk geslacht speelt naar vermogen, zegt hij, maar dat geldt toch ook voor individuele spelersters. En wat telt nou afstand? Het gaat om winnen en winnende teams, zo blijkt steeds maar weer, lopen minder dan verliezers. Piet Keizer was een prima voetballer, maar hij stond, volgens krantenverslagen, vaak 89 minuten naar het groeien van het gras te luisteren. In die ene minuut deed hij dan de prachtigste dingen. Wat hebben we eigenlijk aan dit soort onderzoek?

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.