In 2070 grote delen aarde te heet voor bewoning

Aardopwarming 2014-2018

Aardopwarming tussen 2014 en 2018. De aardopwarming is het grootst in het Noordpoolgebied (afb: NASA)

Volgens nieuw onderzoek zouden over vijftig jaar grote delen van de aarde zo warm zijn dat, historisch gezien, menselijke bewoning daar vrijwel niet mogelijk is. Het persbericht spreekt over 2 tot 3,5 miljard mensen, maar de vraag is of die mensen daar dan nog wonen.
Over vijftig jaar, zo gaat het persbericht, zullen 2 tot 3,5 miljard mensen in die, menselijk gezien, te hete gebieden wonen. Met een aardopwarming van elke 1°C boven de gemiddelde temperatuur in de voorindustriële wereld zouden zo’n miljard mensen in dergelijke te hete gebieden terechtkomen die zonder koelsystemen niet bewoonbaar zouden zijn, stellen onderzoekers rond Marten Scheffer van de universiteit van Wageningen.
Hoeveel mensen dat uiteindelijk worden hangt af van het resultaat van onze pogingen de broeikasgasuitstoot in te dammen en hoe snel de wereldbevolking stijgt. In het zwartste scenario zouden dat er 3,5 miljard kunnen worden, een derde van het geschatte aantal in 2070. In minder sombere scenario’s zouden dat er altijd nog zo’n tweemiljard kunnen worden, verwachten de onderzoekers. “Dat zijn er enorm veel en het is kort dag”, zegt Natalie Mahowald van de Amerikaanse Cornelluniversiteit die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. “Daarom zijn we zo ongerust.”

Beren

De onderzoekers gingen te werk of ze beren, vogels of bijen bestudeerden om een klimaatniche te vinden waarin het zoogdier mens en zijn beschavingen het best zouden kunnen floreren. Ze gingen zesduizend jaar terug in de tijd en destilleerden daar een optimale temperatuur uit voor dat zoogdier: ergens tussen de 11°C en 15°C. Mensen leven in streken die warmer maar ook die kouder zijn. Hoe verder van dat ‘ideale temperatuurgebied’ wordt het echter voor mensen steeds moeilijker.
De onderzoekers keken ook naar plaatsen waar het vies veel warmer zal worden dan in dat ideale gebied en kwamen al rekenend op die tweemiljard hitteslachtoffers in 2070. Op het ogenblik leven er zo’n twintigmiljoen mensen met een gemiddelde jaartemperatuur van boven de 29°C (het is opmerkelijk dat het persbericht temperaturen meet in graden Fahrenheit, met tussen haakjes die in Celcius!).
Dat is een gebied dat minder is dan 1% van het landoppervlak. We praten dan vooral over het Middenoosten en Noord-Afrika, maar met de aardopwarming en groeiende wereldbevolking zullen er steeds meer mensen ook elders last van de hitte gaan krijgen. “Met genoeg geld kun je zelfs op de maan leven, maar deze situatie is onleefbaar voor gewone, arme mensen, voor de gemiddelde wereldbewoner.”

Landen als Nigeria, waar tegen het eind van deze eeuw het bevolkinsaantal zal zijn verdrievoudigd, zullen daar slecht mee om kunnen gaan, denkt medeonderzoeker Tim Lenton van de universiteit van Exter (GB).

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.