Tips om je klimaatvoetafdruk te verkleinen

klimaatvoetafdruk

Tien tips om je klimaatvoetafdruk te verminderen (afb: BBC)

We leven hier in het rijke westen allemaal op te grote voet. Om wat nauwkeuriger te zijn onze doen en laten uitgedrukt in de klimaatvoetafdruk is onhoudbaar. We doen allemaal wel net of wij kleine krabbelaars daar niks aan kan doen maar dat is onzin. Het gaat om de keuzes die we gemaakt hebben, de vele vliegreizen de vele kilo’s vlees die we verorberen enzovoort. De klimaatverandering kan nog steeds binnen redelijk geachte perken gehouden worden, denken onderzoekers, maar dat heeft veel te maken met de bereidheid van mensen om ons gedrag drastisch te veranderen; van politici en raden van bestuur van vervuilende bedrijven, maar ook van ons, kleine krabbelaars…. Onderzoeksters van de universiteit van Leeds onder aanvoering van Diana Ivanova  geven tips.Het is opmerkelijk tot wat landen bereid zijn te doen als er een nietig organisme rondwaart. Mensen laten zich vrijwillig in huis opsluiten waar ze de hele dag hun kinderen om zich heen hebben. Geen autoritjes, niet uitgaan enzovoort. Hadden de ‘wereldleiders’ maar zo adequaat gereageerd op de klimaatverandering waarvan we al dertig jaar weten dat die aan de gang is met als belangrijkste oorzaak het menselijk gedrag.
Volgens Ivanova en de haren moet de bescherming van de planeet de eerste opdracht van die ‘leiders’ zijn, waarbij ik aanteken dat niet planeet beschermd hoeft te worden maar dat de mens in toom moet worden gehouden omdat anders het klimaat voor vele mensen op aarde onleefbaar wordt. Die planeet overleeft het wel, maar de mens niet. Het is dus puur eigenbelang om ons verwoestende gedrag te veranderen.
De auto de deur uit doen levert per persoon 2,04 ton minder broeikasgasuitstoot per jaar op. Als je een elektrische auto zou nemen dan zou dat een bijna even grote vermindering opleveren (1,95 ton CO2-equivalenten per persoon per jaar), maar dat is natuurlijk wel heel erg afhankelijk waar die elektrische energie vandaan komt. Een lange vliegreis per jaar minder zet ook veel zoden aan de dijk: – 1,68 ton. Volgens de onderzoekers helpt een dieetverandering naar veganistisch (geen dierproducten) ook maar duidelijk minder (0,8 ton) dan verandering van de manier van verplaatsen.
Ivanova: “We moeten heel anders gaan denken. We zullen zoveel koolstof mogen uitstoten met elkaar dat dat binnen de grenzen valt van wat de planeet aan kan. Er zijn nou tien opties beschikbaar voor ons zonder dat je controversiële of dure nieuwe technologieën hoeft te gebruiken.” De coronamaatregelen hebben volgens haar aangetoond dat mensen zonder een auto kunnen. We zullen zien, maar ik heb er een hart hoofd in dat die boodschap is doorgekomen.

Negen ton minder

Volgens Ivanova kunnen mensen per jaar negen ton kooldioxide minder veroorzaken door al die tien tips ter harte te nemen, waaronder dus ook isolatie van het huis en het aanschaffen van een warmtepomp. In Engeland ligt de persoonlijke klimaatvoetdruk op 10 ton per jaar. In de VS is die 17 ton.
Tommy Wiedman van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Australië zegt dat Ivanova en de haren belangrijk werk gedaan hebben, maar dat zij louter hebben gekeken naar de klimaatvoetafdruk maar niet naar, bijvoorbeeld, waterschaarste door de winning van lithium voor die elektrische auto’s.
Ook zou Ivanova het effect van hergebruik te laag inschatten. Dat vermindert de broeikasgasuitstoot, maar ook de afvalstroom. “Een beter ontwerp zorgt ervoor dat mensen minder vaak iets hoeven te kopen en in huizen wonen met een age klimaatvoetafdruk”, zegt Libby Peak van de organisatie Green Alliance in het VK. “Die besparingen zijn niet automatisch gedekt door deze studie.”

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.