Hoge Raad bevestigt klimaatvonnis

Urgenda-logoDe Hoge Raad in Nederland bevestigt het klimaatvonnis in een zaak tegen de overheid aangespannen door Urgenda.  Dat betekent dat de Nederlandse overheid er voor moet zorgen dat de broeikasgasuitstoot het volgend jaar 25% lager is dan die in peiljaar 1990.

De klimaatactivisten braken in een gejuich uit toen raadsheer Kees Streefkerk het vonnis uitsprak. Al eerder had de regering bakzeil moeten halen bij lagere rechtbanken, maar de overheid is steeds tegen die vonnissen in beroep gegaan. “Ik ben uitzonderlijk blij dat het hoogste gerechtshof in Nederland heeft bevestigd dat de klimaatverandering een reëel en ernstig probleem is en dat de overheid zich aan haar eigen beloften moet houden over wat noodzakelijk is, namelijk de vermindering van CO2 met 25% en 40%”, zei Urgenda-directeur Marjan Minnesma tegen persbureau Associated Press. Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland noemde het vonnis een grote overwinning voor klimaatgerechtigheid. De hele rechtsprocedure heeft inmiddels vier jaar geduurd. Damian Rau die mede met de stichting Urgenda de zaak aanhangig heeft gemaakt, stelde dat de uitspraak de regering zal dwingen eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen. “Dit is een voorbeeld voor de wereld dat niemand machteloos is en iedereen het verschil kan maken.”

Haalbaar?

Intussen is het de vraag over de Nederlandse regering aan die eis zal kunnen voldoen. Volgens een schatting van het Planbureau voor de Leefomgeving in januari is 25% vermindering niet haalbaar. Hoogstwaarschijnlijk zal de vermindering niet meer dan 21% zijn. Zelfs in het gunstigste geval komt die niet verder dan 24%, in het slechtste zelfs maar 17%. Volgens klimaatwetenschappers moet de uitstoot van broeikasgassen snel dalen als we de doelstellingen van Parijs (onder de 2°C opwarming en liefst onder de 1,5°C) willen halen. Het klimaatakkoord dat de regering Rutte onlangs heeft geopenbaard mikt op een vermindering van 49% in 2030.
Het vonnis van de Nederlandse Hoger Raad kwam een dag nadat in Zwitserland genoeg handtekeningen zijn opgehaald om een volksstemming te houden over een voorstel om klimaatdoelstellingen te verankeren in de wet.

De vraag (tenminste voor mij; as) is nog steeds wat er gaat gebeuren als de overheid de opgelegde reductie niet haalt. Greenpeace-woordvoerster Oulahsen stelt dat de regering er niet onderuit kan om kolencentrales en de intensieve veehouderij aan te pakken. “De maatregelen zullen drastisch moeten zijn. De regering heeft dat geheel aan zichzelf te wijten. Premier Rutte heeft de zaak vier jaar lang niet ernstig genomen.”
Volgens Minnesma zijn de gevolgen van de aardopwarming al duidelijk zichtbaar. Ze verwijst naar de brandende natuur in Australië en ook naar de stijgende zeespiegel. “Ons land ligt grotendeels onder zeepeil en dan heb je op een gegeven moment een enorm probleem, als het zo snel gaat als het nu gaat.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.