Digitale apparaten verbruiken veel energie

Ecologische voetafdruk ITWe doen net alsof al dat digitale gedoe van ons geen energie kost, maar dat is natuurlijk flauwekul. Computers verbruiken energie en in datacentra staan dag in dag uit grote machines om al dat digitale verkeer mogelijk te maken en op te slaan.  Volgens de organisatie https://www.greenit.fr/2019/10/22/12982/“>GreenIT (pdf-document) produceren 34 miljard digitale apparaten over de hele wereld dit jaar naar schatting 1,4 miljard ton broeikasgasen, verstoken 6800 Terawattuur aan energie en verbruiken 7,8 miljoen m3 water en weegt bij elkaar zo’n 223 miljoen ton. “Dat is in massa gerekend het ekwivalent van 179 miljoen auto’s”, zegt Frédéric Bordage, oprichter van de Franse tak van GreenIT.Het gaat dan over apparatuur waarbij IT wordt toegepast dus ook moderne tv’s en andere aan het web verbonden apparaten en uiteraard ook servers. Niet het gebruik, maar vooral de productie van dat tuig drukt zwaar op onze planeet. Zo zou een mobiele telefoon voor ongeveer de helft uit metalen bestaan. 0,5% bestaat uit edelmetalen, 0,1% uit zeldzame aarden enz. De winning van al die stoffen kost vaak veel energie en water.

GreenIT voorziet niet dat dat dat de komende jaren snel zal veranderen. Integendeel. De organisatie denkt dat de broeikasgasuitstoot van het elektronische tuig in 2025 het dubbele zal zijn van het huidige en dat de ecologische voetafdruk zal verdrievoudigen.

Onhoudbaar

GreenIT pleit voor nieuwe werkwijzen om de gevolgen van ons digitale verbruik te verminderen, zoals het meegebruik en verlengen van de levensduur van apparatuur. De elektronische apparatuur zou ook meer ontworpen moeten worden met het oog op milieu en klimaat, zodat die makkelijker gerepareerd of opgewaardeerd kan worden. Voorlopig lijken de telefoons alleen maar groter (en dus verspillender) te worden. Voortdurend het hoogst haalbare kiezen is gewoon onhoudbaar, stelt Bordage.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.