“Groene groei helpt ons niet uit de problemen”

Elektrische auto

De elektrische auto is geen oplossing voor het klimaatprobleem

Groei en duurzaamheid gaan niet samen. Ook groene groei zal ons niet van onze milieuproblemen verlossen, denken onderzoekers te weten. Als we de aardopwarming onder de 1,5°C willen houden is groei zelfs uitgesloten.
De onderzoekers bekeken de groenegroeiopties zoals die worden voorgesteld in rapporten van de OESO, de Wereldbank en het milieuprogramma van de VN (UNEP) en zetten de theorie af tegen empirisch bewijs en modellen voor de relatie tussen het brutobinnenlandsproduct, de materiaalvoetafdruk en de CO2-uitstoot. Het artikel “Is green growth possible?” van Jason Hickel van de universiteit van Londen en Giorgos Kallis van de autonome universiteit van Barcelona is verschenen in het tijdschrift New Political Economy.
We hebben het over de vraag of we de materiaalvoetafdruk kunnen loskoppelen van het bbp. Op wereldschaal is dat volgens het duo niet mogelijk, zelfs niet onder uiterst gunstige omstandigheden. Volgens sommige modellen zou dat heel misschien mogelijk zijn in rijke landen (onder in feite onrealistische omstandigheden), maar die ‘ontkoppeling’ houdt geen stand gegeven de grenzen die er zitten aan rendementsverbetering.
Deze resultaten gelden bij een bbp-groei van 2 tot 3%. Het zou mogelijk zijn het grondstofverbruik te verminderen bij een groeiend bbp, maar dan is de groei niet groter dan 1% per jaar en dan worden economen al snel zenuwachtig. Als we de grondstofbehoefte snel willen terugdringen om onze milieuproblemen het hoofd te bieden, dan zal de economie moeten krimpen, stelt het tweetal. Bij het krimp krijgen de meeste economen (en in hun kielzog regeringsleiders) een hartverzakking.

CO2-uitstoot

Om de aardopwarming onder de 2°C te houden mag het brutowereldproduct niet hoger zijn dan 0,5%. De 1,5°C is alleen haalbaar bij een dalende bwp. Dat zou zelfs zo zijn onder de gunstigste omstandigheden, stellen de onderzoekers, met een hoge kooldioxidebelasting en een snelle technologische ontwikkeling. Als we onze klimaatinspanningen willen verzilveren dan zullen we onze energiebehoefte moeten temperen. Elektrische auto’s zijn geen oplossing.

Het idee dat een groene groei mogelijk zou zijn is volgens het tweetal nergens op gebaseerd. Dat zet vraagtekens bij de rapporten van de OESO en de Wereldbank, waarin groene groei als uitweg wordt geschetst voor onze milieuproblemen, vinden de onderzoekers. Alle programma’s waarbij daarvan wordt uitgegaan, zoals duurzame ontwikkelingsdoelen, zullen nog eens duchtig getoetst moeten worden, stellen Kallis en Hickel.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.