Nog onontdekt type hersencel gevonden bij mensen

'Rozenbottelcel' onderscheidt mensen van muisjes

De pas ontdekte ‘rozenbottelcel’ (afb: Tamaslab, universiteit van Szeged)

Hongaarse en Amerikaanse onderzoekers schijnen een niet eerder ontdekt type hersencel te hebben gevonden, dat  er een beetje uitziet als een aardappel met wat rommelige, lange uitlopers. Muizen schijnen dat type niet te bezitten. De cel wordt door de ontdekkers aangeduid als rozenbottelneuron. Die bevinden zich in de bovenste laag van de hersenschors. Daar zitten veel hersenceltypes die de activiteit van andere neuronen afremmen.

De onderzoekers ontdekten de cellen bij het bestuderen van plakken hersenweefsel. In een combinatie van microscopisch onderzoek en genonderzoek van de hersencellen deden ze een poging een staalkaart te maken van het aantal verschillende typen cellen in onze hersens. De rozenbottelcellen waren klein en compact, omringd door een dicht bos uitlopers. Op die uitlopers zaten een soort knoppen, vandaar de voorgestelde naam. Ik zou het aardappelcellen hebben genoemd, maar ik doe niet mee (uiteraard).
Om ze in te kunnen delen werd de genexpressie (welk gen is actief en welk niet) van deze cellen bepaald. Daaruit bleek dat ze ‘anders’ waren dan andere reeds bekende ‘remneuronen’. Ook kwam daarmee vast te liggen dat muisjes niet zo’n type hersencel hebben. Dan doemt natuurlijk meteen de vraag op of deze rozenbottelcellen mensenhersens anders maken dan de hersens van muisjes, die zo vaak worden gebruikt in onderzoek voorafgaand aan klinisch onderzoek bij mensen(hersens).

Bron: Science Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.