Elon Musk wil mens ‘koppelen’ aan een computer

Elon Musk wil kernbommen op Mars

Elon Musk en gastheer Colbert over de atoombommen op Mars

Dat Elon Musk geestelijk niet helemaal in orde is lijkt me vrij duidelijk. Hij roept af en toe de idiootste dingen. Dat Tesla een succes dreigt te worden heeft ie dan weer mee.  Met Neuralink wil Musk mensenhersens koppelen aan een computer. Dat zou onze hersens hele nieuwe dimensies geven, maar het zou ook de ultieme samensmelting van mens en techniek zijn (of althans een aanzet daartoe). En dan te bedenken dat Musk ons waarschuwt voor de duistere kanten van kunstmatige intelligentie.
Ooit heeft Musk voorgesteld om boven Mars wat atoombommen te laten ontploffen om die planeet wat op te warmen. Terecht waarschuwt hij voor de gevaren van ki, maar hij roept er dan meteen achteraan dat wij mensen cyborgs moeten worden (mensmachines of machinemensen) om bij te blijven.
Nu zegt hij dat Neuralink zo ver is om hersens en rekentuig te koppelen, simpelweg door een chip in je hoofd te plaatsen. Dat ding is de V2 genoemd, waarbij ik me dan afvraag hoe groot de kennis van man is over de tweede wereldoorlog toen Hitler zijn vijanden bestookte met V2-raketten. Hoe dan ook, hij zal de wereld vandaag laten zien dat het werkt.
V2 moet dan verbonden worden met hersencellen. Het ding zou hersensignalen oppikken en die dan vertalen in .., ja in wat? Natuurlijk, er zijn ideeën en ook concrete projecten om dat soort implantaten te gebruiken om, bijvoorbeeld, kunstledematen te besturen en dergelijke. Musk gaat een grote stap verder: hier komen ki en onze hersens bij elkaar.

Grote twijfels

“Er is veel onzekerheid of Neuralink ooit succes zal hebben”, zegt Sid Kouider, een neurowetenschapper die is begonnen met het bedrijfje NextMind om elektronica en hersens te koppelen voor therapeutische doeleinden. ‘Gewone’ koppelingen zijn er genoeg, maar Neuralink heeft zich ten doel gesteld de hersens ‘op te pompen’.

Om zo’n chip ter plaatse aan te brengen heb je erg verfijnde chirurgie nodig. Kouider: “Dat lijkt meer op een maanreis of verder nog: een reis naar Jupiter.” Hersenimplantaten hebben wat kunnen betekenen voor het herstel van het gebruik van ledematen of het onderdrukken van tremors bij Parkinson, maar dan speel je wat Musk betreft in de vierde klasse onderbond.

Hersenimplantaat Neuralink

Het Neuralink-implantaat (afb: Futura-Sciences)

Wie zal zo’n chip is zijn hoofd laten aanbrengen, met alle risico’s die daar aan vast zitten? Musk is vast wel zo gek. Afijn, het moet allemaal vandaag gebeuren. Ik zou zeggen hou Neuralink in de gaten en aanschouw een prototype van de waanzinnige wetenschapper (nou ja, wetenschapper) die niet per se altijd ongelijk heeft. Tijdens de videopersconferentie toonde Musk beelden van varken Gertrude die zo’n computer in de hersens geïmplanteerd had gekregen, die zijn verbonden met zenuwcellen in de snuit van de zeug. Ook werd het voorwerp zelf getoond.

Bronnen: Wired, Futura-Sceinces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.