Gates en Zuckerberg zetten geld op duurzame energie

Bill Gates

Bill Gates

Microsoft-oprichter Bill Gates en andere miljardairs als Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Ma van Alibaba en Richard Branson van Virgin, gaan miljarden steken in onderzoek naar duurzame energie. Gates heeft dat bekendgemaakt op de eerste dag van de klimaattop in Parijs. Waarom de rijkaards nu pas met zo’n initiatief komen is niet duidelijk.

Het initiatief is bedoeld om bedrijven te helpen innovaties op het gebied van schone energie uit het lab en op de markt te krijgen. Met de coalitie willen de investeerders zowel de opkomst van schone energie versnellen als winst maken, liet Gates op zijn eigen blog weten. Om hoeveel geld het precies gaat is niet duidelijk.
Volgens Gates zal de wereld tegen 2050 de helft meer energie verbruiken dan nu, wat op zich goed nieuws is aangezien meer dan een miljard mensen vandaag geen toegang heeft tot basisenergievoorzieningen. “Landen met een laag en gemiddeld inkomen hebben energie nodig om hun economie te ontwikkelen en hun inwoners te helpen uit de armoede te ontsnappen.”  Die grotere behoefte aan energie heeft echter ook een keerzijde voor het klimaat. “Daarom”, vindt Gates, “moeten er meer duurzame maar ook betaalbare energiebronnen komen.” Het geld van de miljardairs moet onderzoek naar die nieuwe vormen van energie helpen financieren. Gates is met een geschat vermogen van 84,6 miljard dollar (zo’n 80 miljard euro) momenteel de rijkste man op aarde. Hij zei eerder al dat hij komende vijf jaar ongeveer een miljard dollar wil vrijmaken voor onderzoek naar schone energie.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.