Betonblokken + kranen = energieopslag

Ik vind het Plan Lievense om energie op te slaan nog steeds uiterst listig maar een jong Zwitsers bedrijf, Energy Vault, heeft nog iets mooiers verzonnen om energie op te slaan als je dat even niet nodig hebt: betonblokken. Met een hijskraaninstallatie bouw je een betontoren als de door wind of zonnecellen opgewekte stroom niet nodig hebt. Die energie krijg je grotendeels (90%) weer terug als je de toren weer afbreekt. Klein probleempje is dat je voor beton cement nodig hebt en de productie daarvan zorgt voor een grote hoeveelheid kooldioxide.
Het plan van Lievense was in zee of in het IJsselmeer een hoge dijk te bouwen die een deel van de zee/het meer afsloot. Dat moest dienen als een soort stuwmeer. Als de molens op de dijk draaiden, pompten ze water in dat stuwmeer. Als er energie nodig was dan liet je dat dreef het neerstortende water, zoals in een echt stuwmeer, turbines aan waardoor er stroom werd opgewekt. De Zwitsers gebruiken daar dus betonblokken voor. Energy Vault zou al zijn eerste contract hebben afgesloten. Het zou gaan om het Indiase staalbedrijf Tata. De installatie zou dit jaar al aan de slag moeten.

Hersenkraker

Hernieuwbare energiebronnen schijnen ten minste een gemeenschappelijk factor te hebben, naast dat ze hernieuwbaar zijn: ze zijn niet ‘regelbaar’. De zon schijnt overdag en de wind waait niet altijd en soms te hard. Dan moet je vraag en aanbod afstemmen door opslag. Dat is een hersenkraker als hernieuwbare energie de belangrijkste stroomproducent wordt. Er worden dan systemen als dat van Lievense bedacht (pompstuwmeren) of, maar dat lijkt me minder praktisch, er wordt gespeculeerd op gigantische batterijen/accu’s. Als alles gaat zoals de plannenmakers voorzien hebben, dan zal in 2050 ten minste 50% van de stroomproductie hernieuwbaar moet worden opgewekt.

Even afgezien van het kooldioxideverhaal lijkt deze vorm van energieopslag uiterst aantrekkelijk. Je hebt zoiets snel gebouwd, het systeem kan binnen seconden stroom leveren en is vrij goedkoop in aanleg en onderhoud, zeker als je dat vergelijkt met pompstuwmeren of batterijen. Het rendement zou 90% zijn (dat schijnt hoog te zijn) en je kunt zo’n toren van zo’n 100 m overal neerzetten, nou ja, bij wijze van spreken dan.
De opslagtoren voor Tata Power zou een opslagvermogen hebben van 2 tot 5 MW. Dat is weinig in vergelijking met een volwassen stuwmeer (dan hebben we het over honderden megawatts), maar dat ‘gebrek’ wordt goedgemaakt door de snelle inzetbaarheid. Met die torens kun je de stroomvoorziening namelijk ook decentraliseren.
Energy Vault heeft nagedacht over de ecologische voetafdruk van beton en gaat met betonproducent Cemex nieuwe betontypes ontwikkelen die een zo laag mogelijk effect op het klimaat hebben. Ik zou ook eens naar andere geschikte, stapelbare materialen kijken die minder invloed hebben op het klimaat/milieu dan beton.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.