We hebben onze ‘vetgenen’ van de Neanderthalers

Neanderthalerschedel

Een Neanderthalerschedel

Het is bekend dat Neanderthalers en de moderne mens ‘het’ met elkaar gedaan hebben. Nog altijd dragen Europeanen enkele genen die afkomstig zijn van hun ongelukkige soortgenoten (want 40 000 jaar geleden uitgestorven). Ekaterina Chramejeva van het opleidingscentrum bioinformatica in Moskou et. al. hebben aannemelijk gemaakt dat de vetstofwisseling van de moderne mens voor een deel stamt van Neanderthalers. Die Neanderthalergenen zouden er voor zorgen dat het vet goed als reserve-energiebron is te gebruiken en zouden de ‘Europeanen’, gemigreerd uit Afrika, hebben geholpen het koude klimaat in Europa het hoofd te bieden.
Rond 2% van de Europese genen zouden afkomstig zijn van Neanderthalers. De ‘vetgenen’ zijn niet gelijkmatig over het DNA verdeeld. Ze klonteren samen in de buurt van genen die met de huid en het haar te maken hebben en ook met het afweersysteem. Dat vreemde vetsysteem zou onze uit Afrika hierheen verhuisde voorouders geholpen kunnen hebben zich aan het koudere klimaat in Europa aan te passen.

De onderzoekers vergeleken het DNA van elf bevolkingsgroepen (vijf uit Europa, drie uit Azië en drie uit Afrika) met dat van Neanderthalers, met het erfgoed van chimpansees als controle. Ze keken naar plaatsen op het DNA met opvallend veel en opvallend weinig Neanderthalachtige sequenties. De Europeanen vertoonden een opmerkelijke concentratie in DNA-gebieden, die de vetstofwisseling regelen. “Hier hadden Neanderthalachtige genen een aandeel van 20,8%”, zegt Chramejeva. Nog sterker was het aandeel bij de genen die coderen voor zes vetverwerkende enzymen.
Die genen zouden de Neanderthalers helpen geholpen in het koude Europa te overleven, denken de onderzoekers. Mogelijk dat de enzymen onze ‘neven en nichten’ hielpen vetten in de voeding beter af te breken. Met de komst van de ‘moderne’ mens zou die wat van dat genetische voordeel van de Neanderthalers hebben overgenomen door vermenging. Die genen zouden, volgens de onderzoekers, in de loop der tijd nog zijn verbeterd, een gevolg van positieve selectie. Welke invloed de Neanderthaler ‘vetgenen’ op onze stofwisseling hebben, zal nog nader moeten worden onderzocht.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.