Vogels krijgen nieuwe ziekte: plasticose

Plasticose: beschadiging spijsverteringkanaal vogels

De schade door kunstofdeeltjes aan de voormaag van Australische grote pijlstormvogels (afb: Jennifer Lavers et. al/Natuurhistorisch Museum Londen)

Onderzoeksters van het Natuurhistorisch museum in Londen hebben ontdekt dat de vogels door het binnenkrijgen van kunststofdeeltjes een niet eerder waargenomen ziekte kunnen krijgen, die ze plasticose hebben gedoopt. Die kunststofdeeltjes zouden het spijsverterings-kanaal bij de Australische grote pijlstormvogel beschadigen, waardoor daar bindweefsel ontstaat (fibrose). De onderzoekers vermoeden dat die schade ook ontstaat bij andere zeevogels.
De onderzoeksters bekeken de schade aan de voormaag van de vogels. De onderzochte deels jonge pijlstormvogels waren net gestorven op een eiland bij Australië of werden, met toestemming, vanwege hun extreem lage gewicht uit hun lijden verlost.
Het bleek dat hoe meer kunststofdeeltjes de vogel had ingeslikt hoe groter de schade was. Daardoor zouden de vogels kwetsbaarder (kunnen) worden voor besmettingen en parasieten en kan hun spijsvertering slechter worden. Opmerkelijk is dat andere niet-voedselbestanddelen die de vogels binnen hadden gekregen zoals puimsteentjes niet zulke schade hadden aangericht.

Gezond

Volgens de onderzoeksters zien de vogels er van buiten gezien vaak gezond uit, maar niet van binnen. Voorlopig lijkt het er niet op dat de hoeveelheid kunststofafval die de mens in omloop brengt snel zal verminderen. Volgens de onderzoeksters heeft dat voor vooral voor dieren op zee grote, ernstige gevolgen. Hoe ernstig is nog lang niet duidelijk.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.