Bijen slachtoffer zika-bestrijding

Dode bijenIn de VS zijn ze in paniek geraakt over een dreigende zika-besmetting en dan moet er gehandeld worden. Spuiten met muggengif. Helaas konden bijen dat spul ook niet goed hebben en stierven in groten getale. Dat gebeurde in het Dorchester-district in Zuid-Carolina op 28 augustus. Er zouden middelen en manieren zijn om muggen te doden waarbij bijen ongemoeid gelaten worden, maar het irritante aan deze zaak is dat nog niet eens bewezen is dat het doelwit, de mug, aldoor ook is besmet met het zika-virus.

In het district waren vier gevallen van zika-besmetting ontdekt. Vervolgens werd er vanuit vliegtuigjes gespoten met het gif Naled, dat inwerkt op het zenuwstelsel van insecten. De vier besmette mensen hadden dat virus niet in Zuid-Carolina opgedaan; niemand in die Amerikaanse staat voor zover bekend.
De gifspuitactie heeft miljoenen bijen gedood. Commercieel imker Juanita Stanley raakte 46 bijvolken kwijt. “Natuurlijk is dat een tragedie,” zegt Michael Weyman van de Clemson-universiteit. Hij onderzoekt de klachten van de bijenhouders of het middel ten onrechte is gebruikt. De grootschalige verdelging van bijen komt bovenop het al jaren voortdurende mysterie van de grote bijensterfte.

’s Nacht spuiten

Bijen zouden gespaard kunnen worden door ’s nachts te spuiten of in de vroege morgen. Dan vliegen ze niet. Naled zou alleen insecten treffen die rondvliegen, zegt Mark Latham, directeur muggenverdelging van het Manatee-district in Florida. Daar huizen veel commerciële imkers. Latham spuit al 35 jaar met vliegtuigjes, ook Naled, bijna altijd ’s nachts. Dat zou ook werken bij de Egyptisch mug, een mug die overdag actief is en het zika-virus kan overbrengen. “Dat doen we 30 tot 60 minuten voor zonsondergang”, zegt Latham. “Bijen zijn dan meestal weer ’thuis’.”
Als Naled wordt verspoten hangt het gif als kleine druppeltjes in de lucht. Daardoor zijn vliegende insecten kwetsbaar voor het gif. Als het gif op planten of de bodem terecht komt, dan zou het snel afbreken.
Omdat er in het Dorchester-district korfbijen gedood zijn, zullen er ongetwijfeld ook wilde bijen en andere bestuivers zijn gestorven. Latham zegt vaak larvengif te gebruiken, dat muggenlarven doodt. Die zouden ook veiliger zijn voor bijen. Het doden van volwassen insecten is volgens hem het laatste redmiddel. Een andere goed bestrijdingsmiddel voor muggen is het verwijderen van stilstaand water in goten, vogelbadjes en zwembaden (!). Dat zijn de kweekvijvers voor muggen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.