Eindelijk: zonnedakpannen

De zonnedakpannen van Elon Musk

De vier modellen zonnedakpannen

Ik roep het al jaren: Waarom zijn er geen zonnecellen in de vorm van dakpannen?  Dat moet toch niet zo moeilijk zijn? Maar ja, wie luistert er nou naar mij? Nu komt Elon Musk met dat idee en dan is het wereldnieuws, want Musk is als ruimtevaartpionier en fabrikant van elektrische auto’s (Tesla) voortdurend in het nieuws. Hij heeft nog een voordeel op mij: hij heeft geld (of kan er makkelijk aan komen). Hij gaat ze zelf maken. Nou ja, zelf. Daar zijn machines voor. Hij vond de bestaande zonnepanelen lelijk. Vandaar.

De zonnecellen zijn geïntegreerd in de dakpannen, die van kwartsglas zouden zijn met een laag die de zonnecellen het uiterlijk van dakpannen geeft. De zonnedakpannen zijn een co-productie van twee Musk-bedrijven: Solar City en Tesla. De zonnepannen zijn in vier ontwerpen verkrijgbaar. De coating die zorgt voor het dakpanuiterlijk zou de zonnecellen wel minder efficiënt maken ( 2 procentpunten of 2%, dat is mij niet duidelijk) dan de ‘gewone’ zonnecellen van Solar City.

Powerwall

Daarnaast kondigde Musk ook een nieuwe versie aan van het opslagsysteem Powerwall. Volgens het blad Kijk is de nieuwe versie weinig anders dan de ‘oude’ Powerwall. Het idee is dat je met deze twee producten je eigen elektriciteit opwekt en opslaat.
Musk wil dat al dat elektrische gedoe betaalbaar is, maar zijn Tesla’s zijn behoorlijk prijzig (en bovendien net zo onnodig als benzineauto’s). Op de persconferentie in de tuin van een met de zonnepannen bedekt huis (schijnt gebruikt te zijn in de Amerikaanse tv-serie ‘Desperate housewives’) liet hij zich niet uit over de prijs van de esthetisch verantwoorde zonnepanelen.

Bronnen: Kijk, Popular Science

Eén gedachte over “Eindelijk: zonnedakpannen

  1. Pingback: Groene zonnetechnologie, echt groen of rood - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.