“Tien keer snellere introductie groene technologie nodig”

Wind- en zonenergrie

Schone technologie zal veel sneller moeten worden ingezet, willen we de Parijse doelstelling waarmaken (afb: Wiki Commons)

We hebben een tien keer snellere introductie nodig van klimaatneutrale, groene technologie dan tot nu toe, als we de 2°C-limiet van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, zo berekenden onderzoekers van de Amerikaanse Duke-universiteit.
De verspreiding van groene technologie zal veel sneller moeten zijn dan tot nut toe om de klimaatopwarming binnen voor redelijk gehouden grenzen houden, vinden de onderzoekers. “Volgens onze berekeningen halen we die klimaatdoelstellingen niet als we de verspreiding van schone technologie niet met ongeveer een factor tien versnellen”, zegt onderzoeker Gabriele Manoli, die tegenwoordig werkt bij de technische hogeschool ETHZ in Zürich. “We zullen radicale nieuwe strategieën nodig hebben om de technische vooruitgang op wereldschaal te versnellen.”
De onderzoekers berekenden hoe de koolstofdioxide-uitstoot per hoofd is gestegen sedert tweede industriële revolutie aan het eind van de 19de en begin 20ste eeuw. Ze vergeleken die ontwikkeling met die van de laagkoolstoftechnologieën. Daarnaast legden ze de verwachte groei van de wereldbevolking om de toekomstige broeikasgasuitstoot te kunnen schatten. Op basis van die uitkomsten berekenden (taxeerden ze) ze hoeveel schone technologie er nodig is om de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs te kunnen halen.
Manoli: “Technologieën die alleen de uitstoot terugbrengen zijn onvoldoende. Ze zullen op veel grotere schaal over de hele wereld moeten worden ingezet met een nog niet eerder snelheid.”

100% per 60 jaar

De berekeningen van de Duke-onderzoekers komen op een stijging van de CO2-uitstoot per hoofd van de wereldbevolking van 100% per 60 jaar sinds de tweede industriële revolutie, een ontwikkeling met af en toe grote sprongen, waarbij de ontwikkeling van emissiereducerende technologieën naijlde. De effecten van die laatste ontwikkeling werden vervolgens weer meer dan tenietgedaan door de snelle bevolkingsgroei.
“Soms”, zegt de Italiaanse onderzoeker, “is dat naijleffect technisch van aard, maar, zoals de recente geschiedenis overduidelijk aantoont, dat kan ook veroorzaakt worden door door economische en politieke barrières. Wat de oorzaak ook is, onze berekeningen geven nu aan dat groene technologieën tien keer sneller zullen moeten worden ingezet om een klimaatramp te voorkomen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.