Vaccins voor bijen uitgeprobeerd

Bij op appelboom

Bij op appelboom (afb: arno schrauwers)

In de VS hebben de landbouwautoriteiten de toepassing van een vaccin voor bijen goedgekeurd, na verluidt een wereldprimeur. Die entstof moet bijenlarven immuun maken voor de bacterie Paenibacillus larvae die de bijen in wording de ziekte Amerikaans vuilbroed bezorgt. Het vaccin moet de voortdurende daling van het bijenbestand in de VS ten minste een halt toeroepen.
Bijen spelen een belangrijke rol in de land- en tuinbouw als bestuivers van gewassen. Het vaccin wordt gemengd door het voer, een gelei, dat de larven krijgen, dat door de werksters wordt afgescheiden. De bacterie is overigens niet de enige oorzaak van de achteruitgang van de bijenstand wereldwijd. Ook door parasieten en het eigen bijengedrag hebben daar een aandeel in.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte waarmee bijenhouders grote problemen hebben. De bacteriële besmetting wordt makkelijk overgedragen en er is geen medicijn voor. De enige manier die ziekte te bestrijden is ruiming van de bijen door verbranding van bijen en korven en door naburige kolonies te behandelen met antibiotica.
Het vaccin bevat een onschadelijk gemaakte variant van de Paenibacillus larvae die de larven immuun voor de bacteriebesmetting (moet) maken.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.