Juli was een recordmaand wat natuurbranden betreft

Kooldioxideuitstoot door bosbranden

De geschatte kooldioxideuitstoot als gevolg van bosbranden (bron: Copernicus)

In juli zouden bosbranden hebben geleid tot een kooldioxideuitstoot van 340 miljoen ton en dan moet het bosbrandseizoen eigenlijk nog beginnen, terwijl overal in de wereld de natuur in de fik staat. Daarmee is in juli een record gebroken wat betreft die maand in voorgaande jaren vanaf 2003, toen die branden voor het eerst door satellieten werden geregistreerd. Die door Copernicus (een EU-instituut) geschatte 340 miljoen ton CO2 is een record voor juli en eenvijfde hoger dan in het vorige recordjaar 2014.

Meer dan de helft van die uitstoot komt uit twee gebieden: Noord-Amerika en Siberië waar het dit jaar ongewoon warm en droog is geweest. In Siberië zou een groot deel van de taiga in de deelrepubliek Sacha (Jakoetsië) in vlammen zijn opgegaan. Wolken giftige rook zouden zelfs zijn doorgedrongen tot de Noordpool.

Ook een deel van de bossen rond de Middellandse Zee staat in brand. In Turkije is tot nog toe 128 000 hectare (1280 km2) verbrand, acht keer meer dan gemiddeld. Ook in Italië houden bosbranden stevig huis. In juni waren daar nog geen branden, in juli ging 80 000 ha in vlammen op. Ook andere landen aan de Middellandse zee zien de natuurbranden toenemen in vergelijking met voorgaande jaren.

Finland

Ook elders in Europa neemt het aantal natuurbranden ernstige vormen aan. In Finland nam het aantal branden deze zomer sterk toe en dan te bedenken dat het heftigste deel van het ‘brandseizoen’ nog moet komen. Dan kijken we vooral naar Afrika en Zuid-Amerika waar veel meer koolstof in hout ligt ‘opgeslagen’ dan in Europa.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.