“Groen beleid EU ramp voor het milieu”

Biomassa is niet koolstofneutraal

12% van het enegrieverbruik in de EU komt uit hernieuwbare bronnen. Daarvan neemt biomassa (groen) het leeuwendeel voor zijn rekening (afb: Eurostat)

De jongste voorstellen van de Europese Commissie om het eigen beleid voor duurzame energie te verbeteren zijn volgens milieuorganisaties slecht voor het milieu. Ze hebben het in dit verband over ‘groenwassen’. Met name de grote nadruk op het gebruik van biomassa zou het klimaat meer kwaad doen dan goed, stellen de organisaties.

Het idee is dat biomassa, vooral hout, een duurzame energiebron is. Dat staat of valt met de herkomst. Het gebruik van biomassa, dat zorgt voor bijna tweederde van de ‘duurzame’ energie in de EU, kan zelfs leiden tot ontbossing en meer kooldioxideuitstoot in de atmosfeer dan met het gebruik van steenkool. “Biomassa op industriële schaal verbranden voor elektriciteit en verwarming is rampzalig”, zegt Ide Zuidema van de bosbeschermingsgroep Fern. “Een stijgend gebruik zal de uitstoot doen toenemen en de vernietiging van de bossen in Europa en elders is gigantisch.”

“Het is bijna erger dan niets doen”, zegt Sini Erajaa van BirdLife Europa & Centraal Azië.

Biomassa

Een van de voorstellen van de EC is de duurzaamheidscriteria voor biomassa toe te passen op krachtcentrales met een vermogen van meer dan 20 MW. “Dat zou betekenen dat de productie van warmte en elektra met biomassa in 2012 80% minder broeikasgas uitstoot dan fossiele brandstoffen en in 2026 85% minder”, staat in een memo.

Dat lijkt prachtig, maar is het niet. Het verhaal is in feite misleiding, omdat de Commissie er van uit gaat dat verbranding van biomassa niet leidt tot verhoging van de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer of, erger nog, helemaal geen kooldioxideuitstoot hebben, zoals staat geschreven in een richtlijn uit 2009. De redenering is dat die emissies niet hoeven worden meegeteld, aangezien groeiend groen die bij verbranding uitgestote kooldioxide weer opneemt. Die aanname klopt niet.
Dat is ook bij de EC bekend. Het verbanden van biomassa is niet koolstofneutraal (zoals dat dan heet).

Ontbossing

Een recent rapport van Birdlife en andere milieugroepen geeft verschillende voorbeelden van hoe EU-subsidies leiden tot ontbossing in Europa en daarbuiten. Zo zijn in Italië en Slowakije beschermde bossen gekapt. De groepen willen dat de EU afziet van het gebruik van steeds meer biomassa. Erajaa van Birdlife: “We zeggen niet dat bioenergie helemaal geen rol moet spelen, maar een veel kleinere.”
Gevraagd naar reactie van de EC zei een woordvoerder dat het de bedoeling is dat de biomassa voor energieopwekking duurzaam is. Het voorstel gaat nu naar het Europese parlement. Er lijkt niet veel kans dat het voorstel ingrijpend zal worden geamendeerd.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.