Broeikasgasuitstoot China groter dan van alle rijke landen samen

kolencentrale in China (Hengshui)

China’s stroomopwekking leunt nog sterk op steenkool. Hier een kolencentrale in Hengshui in de provincie Hebei. (foto: AFP)

China produceert in zijn eentje meer broeikasgassen dan alle OESO-landen samen, aldus een rapport van de Rhodium Group. Dat land zou in 2019 verantwoordelijk zijn geweest voor 27% van alle broeikasgasuitstoot. De VS stonden met een veel kleinere bevolking tweede met 11%. India met zo’n 1,2 miljard inwoners was derde met 6,6%.
Wetenschappers vrezen dat zonder een overeenkomst tussen de VS en China de wereld afstevent op een (voor mens en overig leven) gevaarlijke aardopwarming. De uitstoot van China is in drie decennia meer dan verdrievoudigd. Overigens licht de totale hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen door China sinds 1800 nog aanzienlijk onder dat van de OESO-landen (220 tegen 947 miljard ton CO2-equivalenten volgens het rapport). In China wonen zo’n 1,4 miljard mensen, in India 1,2 miljard en in de VS 300 miljoen.
China heeft zich voorgenomen de uitstoot na 2030 te verminderen en wil in 2060 op netto nul uitkomen. “Deze belangrijke strategische beslissing is gebaseerd op ons verantwoordelijkheidsgevoel om een gemeenschap op te bouwen met een gedeelde toekomst voor de mensheid en onze behoefte duurzame ontwikkeling veilig te stellen”, zei de Chinese president Jinping Xi onlangs op een virtuele klimaatbijeenkomst met, onder meer, Joe Biden van de VS. Het vervelende is echter dat China voor zijn energieproductie sterk afhankelijk is van kolencentrales (meer dan 1000). Van alle fossiele brandstoffen produceert kolen per energie-eenheid verreweg de meeste broeikasgassen.

In december 2015 hebben 197 landen in Parijs onder auspiciën van de Verenigde Naties een akkoord getekend om de aardopwarming onder de 2°C (liefst onder de 1,5°C) te houden. Centraal in dat akkoord staan de toegezegde reductiebijdragen van landen, maar volgens vele deskundigen zijn die onvoldoende om de doelstelling te halen. Volgens ACT, een onafhankelijke organisatie die bijhoudt wat landen op dit punt doen, zijn de beloofde maatregelen van China verregaand onvoldoende om die 2°C-doelstelling te realiseren.

VS

John Kerry, de klimaatgezant van Biden, reisde vorige maand naar China voor overleg. In een gezamenlijke verklaring stelden de twee landen samen te werken in de strijd tegen de klimaatontwrichting. In november komen de akkoordlanden bijeen in Glasgow voor de, vanwege corona uitgestelde, klimaatconferentie. Daar zullen toch eindelijk stevige spijkers met koppen moeten worden geslagen om niet tegen een opwarming van 3°C over zelfs meer aan te lopen.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.