Mannen ruften aanzienlijk meer met plantaardig dieet

Vegetarisch

Plantaardig voedsel is ook beter voor ons klimaat dan dierlijk, maar ook voor onze ingewanden

Plantaardige voeding is niet alleen beter voor voor het klimaat en onze gezondheid, maar ook voor onze gasproductie. Dat is misschien minder gezond voor de huiselijke vrede, maar duidt toch op een positief effect. Plantaardige voeding blijkt de aanwas van ‘goede bacteriën’ in onze darmflora te bevorderen. Om de een of andere reden hebben de onderzoeksters onder aanvoering van Claudia Barber van het biomedisch onderzoekscentrum in Barcelona het effect alleen op mannen tussen de 18 en 38 uitgeprobeerd. Hoogstwaarschijnlijk ruften vrouwen ook meer als ze meer plantaardig voedsel eten…
Barber en haar collega’s vergeleken het effect van een plantaardig mediterraan dieet en een westers dieet met minder fruit en groenten op de ingewanden van achttien mannen. Dat betekent overigens niet dat dat mediterrane dieet vegetarisch was. Die mannen volgen willekeurig eerst twee weken het ene dieet en na een ‘schoonmaakpauze’ twee weken het andere. Ze poepten even vaak, alleen was de bolus van de plantaardige mannen twee keer zo gewichtig als die van de westerse (voor liefhebbers: 200 tegen 100 g).
De onderzoeksters verklaren dat doordat een dieet met meer plantaardig voedsel andere, goede bacteriën naar de darmflora ‘lokt’. De extra poep bestaat voornamelijk uit bacterieresten, wat water en een klein deel onverteerde plantenvezels.

Winden

De proefmannen hielden ook bij hoe vaak ze een wind moesten laten. Dat bleek zeven keer meer voor het plantaardige(r) dieet dan voor het westerse. Elke scheet bleek ook de helft meer gas te bevatten (je mag zelf bedenken hoe de onderzoeksters dat maten).

Plantaardig voedsel bevordert gasvorming. Dat gas bestaat uit waterstof, methaan en kooldioxide die door de darmbacteriën worden afgescheiden. De onaangename geur komt van sporen waterstofsulfide (rotte-eierengas), een afvalproduct van de ontleding van eiwitten.
Bacteriën die vezels verteren worden gezien als ‘goede bacteriën’. Die produceren korte vetzuren. Die zouden de ingewanden gezond houden en beschermen tegen darmkanker. Als die korte vetzuren in de bloedbaan terechtkomen, dan blijken ze ook goede voor het hart te zijn, tegen suikerziekte te beschermen en het cholesterolpeil in het bloed te verminderen.

Dit onderzoek zou ons geleerd hebben dat ruften helemaal niet slecht is zoals nu nog vaak gedacht wordt. Integendeel: vaak winden laten geeft aan dat we ons gezond voeden en dat het wel snor zit in onze darmen…

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.