GreenPeace moet bakzeil halen in zaak over steun KLM

Vliegtuigen en broeikasgas

De luchtvaart is een aanzienlijke bron van broeikasgassen (afb: ICCT)

Greenpeace heeft het kort geding verloren  dat de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen om klimaateisen te stellen aan de miljardensteun voor de KLM. De rechtbank in Den Haag wijst het beroep af verwijzend naar internationale klimaatverdragen. Tot nu toe heeft de luchtvaartsector zich geheel kunnen onttrekken aan alle klimaatmaatregelen.
Greenpeace was naar de rechter gestapt omdat de overheid zou hebben verzuimd om harde klimaatvoorwaarden te stellen aan de de leningen en kredietgaranties van 3,4 miljard euro voor de KLM. De rechtbank is het ook daar niet mee eens. De overheid verlangt wel degelijk stappen van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen die in internationaal verband voor de luchtvaart zijn geformuleerd. In sommige gevallen gaan de voorwaarden zelfs verder, zo stelt de rechtbank.
“Ondertussen vliegen de kerosineknallers ons om de oren, met vliegtickets ver beneden de kostprijs” liet de organisatie in september weten. “Dat is onhoudbaar. Dit steunpakket is bedoeld om de werknemers van KLM zekerheid te geven, maar juist dat is de overheid niet gelukt. Want hoewel KLM nu voorlopig overeind wordt gehouden, wordt deze grote vervuiler niet toekomstbestendig gemaakt en worden alsnog duizenden mensen op straat gezet. Dat is niet alleen een slechte zaak voor klimaat, natuur en gezondheid, maar ook voor de werknemers van KLM die nu op de lange termijn nog steeds geen enkele zekerheid hebben”, aldus de verklaring .

Het streven om de CO2-uitstoot per passagier per kilometer met 50% terug te dringen in 2030 zet volgens Greenpeace weinig zoden aan de dijk als KLM veel meer reizigers gaat vervoeren.
Greenpeace is teleurgesteld over de uitspraak. “Dit is een verlies voor het klimaat. Het is duidelijk dat de klimaatafspraken voor de luchtvaart te kort schieten, de rechter begrijpt dat wij daar kritisch over zijn”, aldus Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij de organisatie. “Deze uitspraak motiveert ons om dubbel zo hard actie te blijven voeren.”
Eerder stelden rechters, tot aan de Hoge Raad aan toe, wel Urgenda in het gelijk in een aanklacht tegen de staat te weinig te doen om de broeikasgasuitstoot te verminderen en daarmee de zorg voor de burgers van Nederland te veronachtzamen.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.