Er is een verband tussen antibioticaresistentie en luchtvervuiling

Hong Chen

Hong Chen (afb: Zhejianguniversiteit)

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor steeds  meer antibiotica en er dreigt een (nieuwe) gezondheidscrisis. Die toenemende antibioticaresistentie is mede het gevolg van overmatig gebruik van antibiotica, niet alleen bij mensen maar ook bij vee (nota bene als preventieve maatregel). Volgens recent onderzoek zou ook luchtvervuiling (met name fijnstof) een rol spelen bij de de resistentie van micro-organismen voor bacteriebestrijders.
De onderzoeksters baseren hun conclusie op gegevens uit meer dan honderd landen over bijna twintig jaar (2000 tot 2018). PM2·5 zou in 2018 verantwoordelijk zijn geweest voor de voortijdige dood (vanwege antibioticaresistentie) van bij een halfmiljoen mensen. Het verband zou sterker zijn naarmate de PM2·5 -concentratie toeneemt.
Antibioticaresistentie is, zoals gezegd, een groeiend probleem. Dat betekent dat steeds meer bacteriële besmettingen niet (goed) meer bestreden kunnen worden. Jaarlijks zouden er 1,3 miljoen mensen sterven aan bacteriebesmettingen waar geen antibioticum tegen opgewassen is.
De onderzoeksters rond Hong Chen van de Zhejianguniversiteit in Hangzhou (China) hebben niet onderzocht wat de relatie is tussen fijnstof en toenemende reantibioticasistentie. Mogelijk dat dat fijne fijnstof (met deeltjes in de orde van 2,5 µm) resistente bacteriën bevat en resistente genen (???; as) die in de longen van mensen (en dieren;as) terechtkomen, speculeren ze.

Fijnstof is toch al een dodelijk medium. Verkeer, energieopwekking en de industrie zijn belangrijke bronnen van deze vorm van luchtvervuiling. Het verminderen van de PM2·5-uitstoot zal een aanzienlijk effect hebben op de gezondheidstoestand van bewoners en ander leven. Chen: “Antibioticaresistentie en luchtvervuiling zijn elk grote bedreiging van de wereldgezondheid. Tot nu toe hadden we geen duidelijk beeld van de relatie tussen die twee, maar dit onderzoek geeft aan dat terugdringing van luchtvervuiling op twee fronten gunstig werkt.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.